'Gebrek aan hulpgeld Midden-Oosten drijft vluchtelingen naar Europa'

Hoewel de internationale gemeenschap recordbedragen aan hulpgeld uitgeeft aan de Syrische vluchtelingencrisis in het Midden-Oosten is er niet genoeg geld beschikbaar. Dat zegt de Verenigde Naties, aldus persbureau AP.

redactie
Archieffoto: een vrouw doet de afwas in een vluchtelingenkamp in Jordanië Beeld epa
Archieffoto: een vrouw doet de afwas in een vluchtelingenkamp in JordaniëBeeld epa

Doordat hulporganisaties in de landen rond Syrië niet genoeg hulp kunnen bieden, trekken vluchtelingen nu naar Europa. Volgens Stephen O'Brien, bij de VN verantwoordelijk voor humanitaire zaken, is het gat in de financiering toegenomen door de vele conflicten in het Midden-Oosten, niet alleen in Syrië maar ook in Jemen.

Hulporganisaties hebben over 2015 voor hun hulp aan vluchtelingen 6,5 miljard euro nodig, maar daarvan is nog maar 38 procent binnen, aldus de VN. Daardoor krijgen vluchtelingen minder hulp zoals eten, in Jordanië heeft een derde van de 630.000 Syrische vluchtelingen in september helemaal geen voedselhulp gekregen.

Volgens The New York Times zal het aantal vluchtelingen dat geen eten meer krijgt toebedeeld dit jaar nog oplopen. De krant schrijft dat het onduidelijk is hoeveel van de vluchtelingen in Europa direct uit Syrië komen en hoeveel er de verslechterende situatie in vluchtelingenkampen ontvluchten.

VN-topman Stephen O'Brien op bezoek in een vluchtelingenkamp Beeld AP
VN-topman Stephen O'Brien op bezoek in een vluchtelingenkampBeeld AP

Geld van Europese Unie

Duitsland en Oostenrijk vroegen zaterdag meer geld voor de hulpverlening aan de Syrische vluchtelingen in het Midden-Oosten om ze ervan te weerhouden naar het Westen door te reizen. De twee landen becijferden het nodige bedrag zaterdag op 5 miljard euro.

De Duitse regering trekt zelf twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP), zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Als de Europese Unie nu geen geld uittrekt, 'dan zullen er nog meer mensen komen', zei de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel op een bijeenkomst van leidende Europese sociaaldemocraten in Wenen. De Verenigde Staten en Saoedi-Arabië zouden aan het programma moeten deelnemen.

Wereldvoedselprogramma
Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. 'Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio', schreef Tusk. Hij waarschuwde dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz (SPD), riep de regeringsleiders van de EU op eindelijk de beloofde 7 miljard voor ondersteuning van de vluchtelingen in het Midden-Oosten vrij te geven op hun topbijeenkomst van woensdag. 'Het geld moet nog deze week' op tafel gelegd worden, zei Schulz zaterdag. Hij verwees naar de vluchtelingenkampen in Turkije, Libanon en Jordanië, waar miljoenen mensen ondergebracht zijn.

Vluchtelingen wachten op een station in Duitsland Beeld Getty Images
Vluchtelingen wachten op een station in DuitslandBeeld Getty Images

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden