'Gebouwen afbreken is slecht voor gezondheid'

De graansilo (rechts op de foto) op de Silodam is een goed voorbeeld van hergebruik van oude panden in Amsterdam. Beeld
De graansilo (rechts op de foto) op de Silodam is een goed voorbeeld van hergebruik van oude panden in Amsterdam.

Mensen zijn gewoontedieren en hechten zich aan de plek waar ze wonen. Daarom is het beter voor hun geestelijke gezondheid om niet al te veel oude gebouwen af te breken, aldus architectuurhistoricus Vincent van Rossem. Tijdens de Open Monumentendag 2011 staan komend weekeinde oude gebouwen die een nieuwe functie krijgen, centraal.

Het is dit jaar voor de 25ste keer Open Monumentendag. Pieter van Vollenhoven geeft donderdag het startsein voor de jubileumeditie in Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Daarvoor is er een speciale talkshow onder leiding van Matthijs van Nieuwkerk over de monumentendagen. Onder andere SCP-directeur Paul Schnabel is te gast.

Zaterdag en zondag zijn in het hele land zeker 3500 monumenten gratis toegankelijk. In Amsterdam openen 64 panden met een nieuwe bestemming hun deuren, waaronder ook gebouwen die normaal dicht zijn. Het gaat om bijvoorbeeld The Bank bij het Rembrandtplein. Daarnaast zijn er onder meer wandelingen, boottochten en negen lezingen in de hoofdstad.

Hergebruik
Een van de lezingen is van Van Rossem. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het Bureau Monumenten & Archeologie Amsterdam en spreekt zaterdag- en zondagochtend over het hergebruik van gebouwen. In Amsterdam krijgen bijvoorbeeld pakhuizen, kerken en diamantslijperijen regelmatig een nieuwe bestemming. Dat is te verkiezen boven slopen, vindt de historicus.

Zo is het zonde als kerken worden afgebroken, want zij zijn vaak gezichtsbepalend voor de buurt, vindt Van Rossem. Neem de Posthoornkerk met zijn karakteristieke torens. Pierre Cuypers (1827-1921), bekend van onder meer het Amsterdamse Centraal Station, ontwierp het godshuis aan de Haarlemmerstraat. In het gebouw zitten nu diverse bedrijven, terwijl nog duidelijk te zien is dat het ooit een kerk was.

Graansilo
Het herbestemmen van gebouwen kan de gemoederen soms flink verhitten. Zo is de graansilo Korthals Altes uit 1896 in het Amsterdamse havengebied tegenwoordig een appartementencomplex. Om het gebouw geschikt te maken voor bewoning, moesten er wel ramen in komen. 'Daar is flink over gesteggeld in de monumentenwereld: of die ramen wel konden. Ik vind dat als je kunt kiezen tussen afbreken of ramen, dat de keuze dan snel is gemaakt,' aldus Van Rossem.

Vorig jaar bezochten 850.000 mensen uit het hele land de Open Monumentendag. Omdat het dit jaar de 25e editie is, konden belangstellenden vanaf 26 maart 25 weken lang elke week een monument gratis bekijken. Die 'estafette' eindigt dit weekeinde in Amsterdam.

www.openmonumentendag.nl

De graansilo in 1993. © anp Beeld
De graansilo in 1993. © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden