Column

Gebed voor de NZ-lijn

THEODOR HOLMAN

Gebed voor de boor van de Noord/Zuidlijn.

Heilige Barbara, maagd en martelares, bescherm en steun alstublieft die boor. U en ik weten dat straks de Bijenkorf gaat verzakken, alsmede al die andere huisjes aan het Rokin en Damrak. Want, en dat weet U ook, Heilige Maagd, in Amsterdam is het een incompetent zootje dat de stad bestuurt. En daarom, bescherm de ambachts- en werklieden die U tot patrones verkozen.

Maar kunt U hun ook niet influisteren dat ze eigenlijk het werk moeten weigeren omdat het te duur en te gevaarlijk is? Ik bedoel dit, Heilige Maagd: we zijn door gevaarlijke gekken omringd! Die gevaarlijke gekken besturen onze stad. Ja, ze geven feestjes, en ze worden elke dag uitgenodigd bij De Wereld Draait Door en andere leuke programma's waar ze lief, hard en mooi mogen lachen, maar verdorie, Heilige Maagd, de stad staat op instorten, niet alleen de huizen, maar ook mentaal en finan­cieel beleeft deze stad een breakdown.

Nu pas - ik zeg: nu pas, Heilige Maagd - nu pas erkent Lodewijk Asscher bijvoorbeeld dat het onderwijs in Amsterdam ver onder de maat is, nu pas, nu er verkiezingen aankomen...

Heilige Maagd, we zijn in korte tijd het ontstoken aarsgat van Europa geworden, en elke dag blijkt het nog erger te kunnen. Dus, Heilige Maagd, we stellen ons graag onder Uw bescherming. En helpt U alstublieft de werkers, helpt U hen te werken in eerlijkheid, met moed, in vreugde en met de bekommernis voor het goede en het schone, wat nog een hele klus zal zijn, Heilige Maagd, aangezien alle grote musea momenteel gesloten zijn.

Ik word er ook gek van, hoor, Heilige Maagd. Gisteren wilden ze een tunnel onder de Amstel bouwen, vandaag gaat de herinrichting van het Leidseplein niet door. Nu eens zegt een commissie: we gaan door met bouwen aan de NZ-lijn, dan weer staat in de krant dat vanwege de hoge kosten wethouder Gerson geen groen licht geeft voor het versneld laten rijden van de NZ-lijn tussen Amsterdam-Noord en het Centraal Station. U moet echt iets doen, Heilige Maagd, ik weet het ook niet meer.

Dus, Heilige Barbara, bid voor ons.

Amen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden