Opinie

'Geachte Airbnb, liever in Mokum zonder poen...'

Marjolein Moorman en Dennis Boutkan (PvdA) vragen zich af of James McClure van AirBnB eigenlijk wel begrijpt wat de grote groei van vakantieverhuur met de stad doet.

null Beeld anp
Beeld anp

Geachte heer McClure,

wat leuk dat u Johnny Jordaan zijn songtekst citeert in onze Amsterdamse stadskrant: "Geef mij maar Amsterdam". Dat doen niet veel Engelse general managers van multinationals u na, zeker niet als ze nog nooit in Amsterdam hebben gewoond.

Wellicht kent u ook de laatste regels van het lied: "Liever in Mokum zonder poen. Dan in Parijs met een miljoen". Vindt u deze regels net zo mooi? Uw brief lezende vroegen wij ons af hoe u de songtekst van Johnny Jordaan eigenlijk interpreteert.

Buurten ontwricht
Amsterdammers houden van dit lied omdat het onze liefde voor Amsterdam mooi verwoordt. Maar in uw brief lijkt het vooral te betekenen: "Geef Amsterdam maar aan AirBnB". Begrijpt u eigenlijk wel wat de grote groei van vakantieverhuur met onze stad doet? Hoe het hele straten en buurten ontwricht?

Zoals de Haarlemmerstraat. Tien jaar geleden nog een verloederde winkelstraat, vijf jaar geleden uitgeroepen tot de beste winkelstraat van Nederland na een flinke investering, en nu een straat die alleen nog maar voor toerisme lijkt te bestaan, inclusief overlast van rolkoffers, dealers en dronken toeristen.

Weet u dat investeerders onze huizen opkopen alleen maar om ze te verhuren via AirBnB? Dat vakantieverhuur de huizenprijzen opdrijft op onze toch al overspannen woningmarkt?

Weet u dat sommige Amsterdammers ieder weekend ongevraagd nieuwe 'buren' krijgen, waardoor ze zich niet meer thuis voelen in hun trappenhuis?

Amsterdamse mentaliteit
U zegt het beste voor te hebben met Amsterdam. Maar waarom betaalt AirBnB dan geen belasting over de enorme winst die u in onze stad maakt met uw bedrijf en ontwijkt u de fiscus in Ierland?

Dennis Boutkan, raadslid PvdA Beeld Rink Hof
Dennis Boutkan, raadslid PvdABeeld Rink Hof

En waarom stuurt u uw verhuurders een oproep om zich te verzetten tegen meldplicht, een maatregel die Amsterdam enorm zal helpen om illegale verhuur tegen te gaan en handhavingskosten te beperken?

Graag nodigen we u uit om een keer in Amsterdam op bezoek te komen. Misschien leert u dan wat van de Amsterdamse mentaliteit. Het gaat ons niet om het grote geld, maar om onze stad.

Of zoals Johnny Jordaan zo mooi zong:
Geef mij maar Amsterdam
Met zijn Amstel en het IJ
Want in Mokum ben ik rijk
En gelukkig tegelijk
Geef mij maar Amsterdam

Met vriendelijke groet, Marjolein Moorman en Dennis Boutkan, PvdA Amsterdam

Marjolein Moorman, fractievoorzitter PvdA Amsterdam Beeld Mats van Soolingen
Marjolein Moorman, fractievoorzitter PvdA AmsterdamBeeld Mats van Soolingen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden