Update

Gbagbo hoeft aanklacht tegen hem niet te horen

De voormalige leider van Ivoorkust, Laurent Gbagbo (66), is vandaag voor het eerst verschenen voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Gbagbo was rustig en lachte naar aanwezigen op de publieke tribune toen de 25 minuten durende zitting vandaag begon. Hij vertelde de rechters al snel dat ze de aanklacht tegen hem niet hoefden voor te lezen. Wel beantwoordde hij de vragen van de rechter aimabel en beleefd.

AP/Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

Het was de tweede keer dat er voor een internationaal hof in Den Haag een eerste voorgeleiding plaatsvond van een voormalig staatshoofd. Oud-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië schold en tierde toen hij in 2001 voor het eerst voor de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal moest verschijnen.

Gbagbo daarentegen lijkt het in Den Haag allemaal best te vinden: geen verwijten dat het hof 'illegaal' is, zoals 'Slobo' destijds deed, en met de behandeling in Scheveningen is hij ook tevreden.

Gbagbo klaagde wel over zijn arrestatie in april. Daarbij zag hij dat zijn zoon geslagen werd en een van zijn ministers doodgeschoten. 'Ik was de president van de republiek en mijn residentie werd beschoten'. Gbagbo was ook niet tevreden over zijn vlucht naar Den Haag vorige week. Hij zei bedrogen te zijn. Volgens hem had de persoon die verantwoordelijk was voor de overdracht 'niet de moed me te vertellen dat ik naar Den Haag ging'.

De zitting van vandaag was bedoeld om Gbagbo's identiteit te bevestigen, hem op zijn rechten te wijzen en de aanklachten tegen hem voor te lezen.

Bewijzen
De Argentijnse rechter Silvia Fernandez de Gurmendi heeft de volgende hoorzitting op 18 juni 2012 gezet. De aanklagers moeten dan een samenvatting van de bewijzen tegen Gbagbo kunnen tonen. De rechters zullen dan bepalen of het bewijs sterk genoeg is om Gbagbo te vervolgen.

Moord en verkrachting
Het ex-staatshoofd kwam vorige week in Nederland aan. Hij staat terecht voor onder andere moord en verkrachting na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. De aanklagers zeggen dat 3000 mensen zijn gestorven doordat Gbagbo weigerde zijn nederlaag bij de verkiezingen toe te geven.

President Alassane Ouattara nam met hulp van de Fransen en troepen van de Verenigde Naties in april de macht over.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden