Gazing Ball Jeff Koons sneuvelt in Nieuwe Kerk

Kunstwerk Gazing Ball van Jeff Koons is op z'n laatste dag in de Nieuwe Kerk ernstig beschadigd geraakt.

David van Unen
Gazing Ball zondagmiddag Beeld Jantje Fleischhut
Gazing Ball zondagmiddagBeeld Jantje Fleischhut

Een bezoeker probeerde de prominente glazen bal die op het kunstwerk bevestigd zit aan te raken, waarop deze knapte.

Op foto's is te zien hoe het blauwe glas in tientallen stukjes verspreid ligt over vloer van het hoogkoor in de kerk. Het incident gebeurde net na een concert ter afsluiting van de expositie.

Het museum had, zoals afgesproken met de studio van de Amerikaanse kunstenaar, permanent een bewaker naast het kunstwerk staan. Ook stond er een streep op de grond waarachter de mensen moesten blijven staan.

"Het kunstwerk roept een en ander in je op. Als een reflex willen mensen het aanraken. De bewaker riep hun dan toe. Deze bezoeker stond recht voor het kunstwerk en stak zijn hand uit. Het ging allemaal heel snel, in een fractie van een seconde," aldus woordvoerder Martijn van Schieveen van de Nieuwe Kerk.

De man was behoorlijk ontdaan en had volgens de woordvoerder geen kwaad in de zin gehad.

Koons niet blij
Het schilderij waarop de bol zat vastgeplakt, een handgeschilderde replica van een zestiende-eeuws schilderij van Pietro Perugino, is volgens het museum onbeschadigd gebleven.

"Maar feit is wel dat die bol kapot is", zegt de woordvoerder. Het exemplaar van Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) dat sinds medio februari in de Nieuwe Kerk hing was van Jeff Koons zelf, die het werk in bruikleen had gegeven. De Amerikaan is ingelicht over het ongeval. "En reken maar dat die hier niet blij mee is", verduidelijkt de zegsman.

Aan uitspraken over de precieze schade, daaraan verbonden kosten en aansprakelijkheid wil de kerk zich nog niet wagen. "Er wordt nu eerst exact bekeken hoe de schade is." Medewerkers van Koons werken aan een schaderapport dat naar de verzekeraar gaat.

De Nieuwe Kerk, die sinds 1981 tentoonstellingen organiseert, verwacht geen reputatieschade door dit ongeval. "We hebben grote expertise in huis en contacten met musea over de hele wereld. We weten hoe we moeten beveiligen."

Vijftig
Jeff Koons heeft de laatste jaren vijftig Gazing Balls gemaakt met telkens kopieën van wereldberoemde schilderijen daaraan vast. Wat het exemplaar in de Nieuwe Kerk gekost moet hebben is niet bekend, maar doorgaans veranderen de kunstwerken voor ongeveer 2,5 miljoen euro van eigenaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden