Gayet naar de rechter om Hollande-reportage

De Franse actrice Julie Gayet neemt gerechtelijke stappen tegen roddelblad Closer. Dit heeft het Franse RTL woensdag gemeld. Closer had vorige week een pagina's lange fotoreportage gepubliceerd over een vermeende affaire van Gayet met president François Hollande. Nadere details over de juridische procedure zijn niet gemeld.

redactie
De Franse Actrice Julie Gayet Beeld AFP
De Franse Actrice Julie GayetBeeld AFP

Nadere details over de juridische procedure zijn niet gemeld. Volgens een advocaat die door weekblad Le Nouvel Observateur is geraadpleegd, zou een civiele procedure zich kunnen baseren op artikel 9 van het burgerlijk wetboek. Daarin is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer geregeld.

De rechter zal dit recht moeten afwegen tegen het recht van de pers op publicaties in het openbaar belang. Zo heeft de suggestie dat de president op een scooter naar zijn minnares gaat, geleid tot vragen over zijn veiligheid. Ook rijst de vraag of Valérie Trierweiler, de 'officiële' partner van het staatshoofd, nog overheidsmiddelen moet krijgen voor haar kantoor van Eerste Dame in het Elysée-Paleis.

Hollande op zijn beurt zei dinsdag tijdens een persconferentie dat hij afziet van juridische stappen tegen Closer, ondanks zijn 'totale verontwaardiging' over de schending van de privacy. Hij herinnerde eraan dat hij als staatshoofd immuniteit geniet tegen aangiftes van burgers. 'Kan ik dan aangifte tegen anderen doen?' vroeg hij zich retorisch af.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden