Gay Pride houdt vast aan opening met flyboarders

De organisatie van de Gay Pride houdt vast aan de flyboarders die elk jaar de botenparade openen. Wel komen een aantal van de vaste feesten te vervallen. Dat heeft de organisatie in hun vergunningsaanvraag vastgesteld.

Nina Rijnierse
Flyboarder Bo Krook tijdens de Canal Pride in 2016. Beeld Bo Krook
Flyboarder Bo Krook tijdens de Canal Pride in 2016.Beeld Bo Krook

De mannen torenen al vijf edities lang tijdens de opening van de botenparade op hun 'flyboards' boven het water uit, waarbij ze acrobatische toeren uithalen.

Begin dit jaar meldde de gemeente Amsterdam in een evaluatie dat het spektakel niet aan de veiligheidsregels zou voldoen. De waterscooters die de flyboards bestuurden, waren bijvoorbeeld niet altijd bemand en dat was volgens de gemeente onveilig.

Volgens Danny de Vries, woordvoerder van de Gay Pride, was dat een advies voor de plannen van het evenement dit jaar, dat in augustus plaatsvindt. "Dat hebben ze bij ons neergelegd. We hebben gekeken naar veiligheidsmaatregelen. Het was al veilig, maar voor de beeldvorming is het belangrijk dat de scooters bemand zijn."

Pijnlijke veranderingen
De Vries stelt dat de organisatie zich tijdens de voorbereidingen ook boog over de vraag of het tijd was voor een andere opening van de botenparade. "De flyboarders openen nu al vijf jaar de Pride en we moeten ook kijken naar hoeveel sponsorgeld we hebben."

Uiteindelijk is toch voor de terugkeer van de flyboarders gekozen. In de vergunningsaanvraag wordt 'het enorme succes van de heren' genoemd.

Vaarroute omdraaien
De flyboarders blijven dus als het aan de organisatie ligt. Eerder maakte Gay Pride wel andere veranderingen bekend. Zo komt er een einde aan feesten bij de Stopera, het Rembrandtplein, Amstel 54 en Amstel 178. De Dam wordt, na een succesvol feest vorig jaar, wel als nieuwe locatie toegevoegd. Ook wil de organisatie de vaarroute omdraaien: van het Oosterdok naar het Westerdok, in plaats van andersom.

De Gay Pride vindt van 29 juli tot en met 6 augustus plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden