Plus

Gay Babyboom: homokoppels met een kinderwens in beeld

Regisseur Pim Mookhoek (48) is homo en heeft twee dochters met twee lesbische moeders. In de documentaire Gay Babyboom zoomt hij in op het fenomeen gays met kinderwens.

Jermaine (links) en Len Beeld Gay Babyboom
Jermaine (links) en LenBeeld Gay Babyboom

De Amsterdamse regisseur Pim Mookhoek wordt al jaren bestookt met vragen over zijn onconventionele gezinssituatie. Zijn dochters Jet (11) en Suze (8) hebben twee lesbische moeders en een gay vader; hoe werkt dat dan, en hoe was het om seks met een vrouw te hebben?

Mookhoek besloot de vragen voor eens en altijd te beantwoorden in zijn nieuwe documentaire Gay Babyboom, waarin hij inzoomt op zijn eigen verhaal, maar ook andere gay koppels volgt in hun proces om ouders te worden.

Zoals het lesbische stel Len en Jermaine, die allebei al van jongs af aan dromen van het moederschap. Mookhoek: "Len en Jermaine trof ik tijdens een workshop die ik gaf voor Meer dan gewenst, een platform voor gays met een kinderwens. Nadat ik mijn verhaal had gedaan, zochten ze me op en zeiden: wat jij hebt, dat willen wij ook - doelend op mijn gezinsconstructie.

Geen erkende ouder
Ze informeerden of het anoniem donorschap was, of gedeeld ouderschap. Het is geen van beide. Er is eigenlijk geen naam voor de constructie die ik met de moeders van mijn kinderen heb." Na veel ­gesprekken besloten Len en Jermaine met Mookhoek in zee te gaan. Ze spraken af dat hij hen drie jaar lang zou volgen en filmen.

Zijn eigen gezinsconstructie komt ook in beeld. "Ongeveer twaalf jaar geleden vroegen twee vriendinnen, Machteld en Lonne, of ik donor wilde zijn voor hun zwangerschap. Zij zijn echt de ouders, de kinderen wonen ook bij hen. Ik heb geen rechten; ik ben geen ­erkende ouder en ik heb ook geen plichten, zoals het voorzien in levensonderhoud van de kinderen."

Eddy (rechts) en Bas Beeld Gay Babyboom
Eddy (rechts) en BasBeeld Gay Babyboom

"Maar ik heb niet alleen maar mijn zaad gedumpt. Ik ben de papa en ik bén er gewoon. Ik zie ze ongeveer eens in de één, twee weken, meestal kom ik bij hen over de vloer. Natuurlijk heb ik thuis ook een stapelbed staan, ­zodat ze weten dat ze altijd welkom zijn."

'Waarom kruip je er niet zelf op?'
In Gay Babyboom laat Mookhoek beelden zien uit 2001, toen het eerste homohuwelijk ter wereld in Amsterdam werd gesloten. De toenmalige burgemeester, Job Cohen, verbond vier homostellen in de echt. Ineens konden gays toegeven aan hun kinderwens en ontstond er, in Mookhoeks woorden, een gay babyboom. Toch is er nog veel onwetendheid, bij homo's en hetero's.

"Homokoppels hebben een kinderwens, maar weten niet precies hoe ze moeten starten. Voor mij is dat iets nieuws: dat deze kinderwens bij gays al vroeg bestaat - toen ik uit de kast kwam, had ik de mogelijkheid om kinderen te krijgen al weggestreept. Jonge homo's uit mijn omgeving gaan al vroeg op zoek naar iemand of meerdere personen om het ouderschap mee te delen."

"Aan de andere kant vragen mijn cameramannen, die hetero zijn, waarom ik 'er niet gewoon even op kruip' wanneer we het over de verwekking van de kinderen hebben. Nou, omdat de moeders op vrouwen vallen en ik op mannen."

Volgens Mookhoek is er niet één juiste methode om de kinderwens te vervullen. "Hoewel de documentaire als een leidraad kan dienen voor het vervullen van de kinderwens onder gays, heeft ­iedereen zijn eigen proces. In de film ­komen ook twee ­dames voor die via een anonieme zaaddonor zwanger zijn geraakt."

Regisseur Pim Mookhoek Beeld Dingena Mol
Regisseur Pim MookhoekBeeld Dingena Mol

"En twee mannen die een donker jongetje hebben geadopteerd. Ik zeg niet dat mijn manier de beste manier is, iedereen moet dat voor zichzelf uitvinden. Ik wil mensen er alleen op wijzen dat er meerdere methodes ­bestaan."

Kwetsbare positie
In de drie jaar dat Mookhoek Len en Jermaine volgde, maakten zij een proces door dat vrij veel op dat van Machteld en Lonne leek. De regisseur had kunnen helpen, maar besloot zich toch afzijdig te houden. "Ze hebben mij vaker om advies gevraagd, maar ik heb daar bewust geen ­antwoord op gegeven. Dan zou ik onderdeel van het verhaal worden, en ik heb er specifiek voor gekozen om dat niet te doen."

Jermaine (links) en Len, die uiteindelijk baby Micha kregen Beeld Gay Babyboom
Jermaine (links) en Len, die uiteindelijk baby Micha kregenBeeld Gay Babyboom

"Daarmee bracht ik mezelf ook in een kwetsbare positie, want je weet niet hoe het proces gaat lopen. In het begin hield het koppel zijn kinderwens redelijk stil, maar gaandeweg beseften de vrouwen dat het beter is om veel rond te vragen. Die openheid kost tijd. Ik heb structureel heel veel geluk gehad, want voor hetzelfde geld waren ze niet vruchtbaar geweest."

Trend
Onconventionele gezinnen, zoals Mookhoek ze weergeeft in zijn documentaire, zijn niet nieuw zo blijkt uit ­recente cijfers van de Rijksoverheid. In Nederland groeien zeker 25.000 kinderen op in een gezin met ouders van hetzelfde geslacht.

"Het lijkt een trend. Zo bracht de Staatscommissie herijking ouderschap afgelopen december een advies uit dat pleit voor de erkenning van meeroudergezinnen. Vroeger was ik bang dat mijn kinderen op school de enigen zouden zijn met een andere gezinssamenstelling."

"Vervolgens blijkt er een in de klas zitten met een ­ander kind dat een homostel als ouders heeft. Al is dat in Amsterdam niet heel opvallend. Ik ben daarom ook blij dat de hoofdpersonen uit de documentaire niet uit Amsterdam komen, zodat je ziet dat deze wens niet alleen bij ­stedelingen bestaat."

Gay Babyboom wordt donderdag 12 januari om 21.00 uur ­uitgezonden bij BNN op NPO3.

Bas, Eddy, Jermaine en Len Beeld Gay Babyboom
Bas, Eddy, Jermaine en LenBeeld Gay Babyboom
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden