Gay Amsterdam loopt uit voor Joan Collins

Actrice en schrijfster Joan Collins tijdens het slotapplaus van haar one woman show One Night With Joan in het DeLaMar theater. Beeld ANP
Actrice en schrijfster Joan Collins tijdens het slotapplaus van haar one woman show One Night With Joan in het DeLaMar theater.Beeld ANP

Ze staan wat verloren aan de kant, een ouder echtpaar uit de provincie. Mevrouw kijkt geamuseerd, meneer wat verschrikt. Langzaam lijkt het tot hem door te dringen dat hij de enige heteroman is vanavond. Joan Collins staat in het DeLaMar Theater en dat betekent dat homoseksueel Amsterdam en omstreken is uitgelopen.

Een vluchtige blik in de zaal: Gordon, Carlo Boszhard, Michiel van Erp, Hans van Willigenburg, Joop Braakhekke, Richard Groenendijk, Maik de Boer, Marc van der Linden, Leco van Zadelhoff, Oscar Hammerstein en Diva Mayday. 'Het moet stil zijn in de Reguliersdwarsstraat,' zegt Caroline Tensen tegen haar gay best friend. Ook aanwezig: Connie Breukhoven, Patty Brard en Marijke Helwegen - ook zij wachten op de echte diva van de avond.

De tune van Dynasty klinkt en het publiek applaudisseert. Collins krijgt een staande ovatie. 'Wat ziet die er nog goed uit,' zoemt het. De 78-jarige draagt hoge hakken, een strakke zwarte legging en een truitje zonder schouders. 'Ondeugend pakje,' fluistert iemand.

De Britse actrice is twee avonden in Amsterdam met One night with Joan, een solo die ze eerder met succes in New York en Londen speelde. Aan de hand van foto's en filmfragmenten vertelt ze met zelfspot over mislukte rollen, Dynasty ('the battle of the shoulder pads') en haar vijf huwelijken. Ze maakt gevatte grappen en heeft Alexisiaans-valse uithalen: over hoe tegenspeler Bing Crosby uit zijn mond rook en concurrent Liz Taylor zich wél omhoog wipte.

Behalve in Dynasty speelde Collins in reclames, B-films en vergeten series. Een bezoeker, in de pauze: 'Wat een leuke voorstelling voor iemand die nooit veel heeft gepresteerd.'

De tekst is volledig gescript en zonder autocue lukt het niet helemaal, maar dat mag de pret niet drukken: de zaal is blij dit nog te mogen meemaken. En La Collins straalt. Bejaard? Nee, eerder kwiek en uitdagend. Marijke Helwegen, na afloop: 'Je uiterlijk kun je kopen, je grappen ook, maar je energie niet.' (Merijn Henfling)

Voor vanavond zijn nog kaarten te krijgen: delamar.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden