Gatti in de aanval na uitspraken van KCO-directeur

Daniele Gatti, de voormalige chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, gaat in de aanval.

Erik Voermans
Daniele Gatti Beeld ANP
Daniele GattiBeeld ANP

Hij herkent zich niet in de uitlatingen die vorige week over zijn vertrek door orkestdirecteur Jan Raes in onder andere Het Parool zijn gedaan en ziet zich gedwongen het juridische pad op te gaan.

Dat is de strekking van het statement dat Alberto Borbon en Matteo Guidotti, de advocaten van Gatti, zondag hebben rondgestuurd, in antwoord op verklaringen van Raes in interviews in Het Parool en NRC.

Gatti laat weten dat hij pas met het verschijnen van het persbericht op 2 augustus 2018 vernam dat er sprake was van 'onoorbare ervaringen van vrouwelijke leden van het KCO'. "Volkomen onjuist," zei Raes zondag hierover in het televisieprogramma Podium Witteman.

Verder impliceren Gatti's advocaten dat de orkestdirecteur liegt als hij beweert dat met de dirigent is gesproken in aanwezigheid van een raadsman. En ook dat de gesprekken gingen over Gatti's gedragingen bij het KCO.

Volgens hen hadden die uitsluitend betrekking op de berichtgeving van de Washington Post.

"Al die gesprekken werden gehouden met een beschuldigende view, ondanks het feit dat maestro Gatti de voorvallen zoals beschreven in de Amerikaanse krant altijd heeft ontkend.'

Inzage
De advocaten van Gatti is ook inzage geweigerd in de resultaten van het interne onderzoek dat aan het licht bracht dat er sprake was van grensoverschrijdend gedrag, zelfs 'onder de plicht van geheimhouding'.

Tot slot is er nooit een gezamenlijke verklaring uitgegaan van orkest en ex-chef, omdat Gatti niet accepteerde dat hij 'zou afzien van zijn verzoek tot financiële compensatie'.

Raes zei vorige week in Het Parool dat compensatie en een juridisch vervolg 'niet aan de orde' waren. In een reactie liet hij maandagochtend weten 'dat hij honderd procent achter zijn woorden staat'.

Lees terug: KCO-directeur: 'Het vertrouwen in Gatti smolt heel snel weg'

Daniele Gatti

Voormalig chef-dirigent van het Concertgebouworkest dreigt met gerechtelijke stappen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden