Gates blijft minister Defensie

Archieffoto van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, die ook onder Obama op zijn post blijft. Foto EPA/Valda Kalnina Beeld
Archieffoto van de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, die ook onder Obama op zijn post blijft. Foto EPA/Valda Kalnina

WASHINGTON - Barack Obama handhaaft de huidige Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, op zijn post. Daarmee lost hij de belofte in ten minste één Republikein in zijn kabinet op te nemen.

Volgens Amerikaanse media heeft Gates, een vertrouweling van de familie Bush, toegezegd in elk geval nog een jaar aan te blijven. Hij moet de geleidelijke terugtrekking uit Irak - die gepaard gaat met troepenuitbreiding in Afghanistan - in goede banen leiden.

Het is voor het eerst dat een nieuwgekozen Amerikaanse president een minister van Defensie handhaaft die behoort tot een andere politieke partij. De 65-jarige Gates volgde twee jaar geleden Donald Rumsfeld op, de controversiële uitvoerder van de ontspoorde oorlog in Irak. Onder verantwoordelijkheid van Gates werd de 'surge' uitgevoerd, die zowel een troepenuitbreiding als een strategische koerswijziging betekende, waardoor opstandige soennieten bereid waren zich aan de zijde van de Amerikanen te scharen.

De pragmatische Gates, die in 2006 deel uitmaakte van de studiegroep die gesprekken met Iran en Syrië bepleitte, geniet zowel in het leger als bij de buitenlandse partners van de VS veel gezag. Hij was directeur van de CIA in de jaren negentig en maakte deel uit van de Nationale Veiligheidsraad onder Carter, Reagan en Bush senior.

Voor Obama betekent het aanblijven van Gates dat hij als president, ook als hij de oorlog in Irak tot een einde probeert te brengen, verzekerd is van de medewerking van Defensie. Maar binnen zijn eigen Democratische achterban levert het hem kritiek op: hoe kan de kandidaat die zich van meet af aan keerde tegen de oorlog de minister handhaven die daar de afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor was?
Bovendien bevestigt de keuze voor Gates het idee dat militaire zaken niet aan een regering van Democraten kunnen worden overgelaten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden