Plus

Gastvrouwen houden winkelen leuk in 'drukste weekenden ooit'

De komende weekenden kunnen voor de Kalverstraat wel eens de drukste worden ooit. Onder meer zes gastvrouwen moeten ervoor zorgen dat het winkelen voor iedereen leuk blijft.

Laura Obdeijn
Gastvrouwen wijzen in de Kalverstraat toeristen de weg naar de Primark of het Sexmuseum Beeld Mats van Soolingen
Gastvrouwen wijzen in de Kalverstraat toeristen de weg naar de Primark of het SexmuseumBeeld Mats van Soolingen

De draaiorgelmannen manoeuvreren hun draaiorgel vakkundig door de mensenmassa die op koopavond onder de rood-gele kerstverlichting van de Kalverstraat langs de winkels struint. Voor een schoenenwinkel staat een lange rij met vooral jongens te wachten voor een limited edition en een stukje verderop staan gastvrouwen Steffanie Tamerus (31) en Dena Nysten (22) in witte jassen, een grijze sjaal en zwarte hoed tegen de kou.

In hun handen hebben ze een geplastificeerde plattegrond, op de achtergrond prijkt de I van informatie. "Anders denken mensen dat we wat willen verkopen."

Ambassadeurs
Het tegendeel is waar. De in totaal zes gastvrouwen moeten er als ambassadeurs van de Kalverstraat en Heiligeweg juist voor zorgen dat mensen meer kopen bij de winkels door het shoppen er tijdens de drukste periode van het jaar prettiger te maken.

Zo wijzen ze de weg aan bezoekers die de straat vaak niet als winkelstraat, maar als verbindingsweg, gebruiken, vertelt Frans Bosch, voorzitter van het bestuur van de vereniging van pandeigenaren, de initiatiefnemer. Wordt hun een alternatieve route gewezen, dan helpt dat wellicht de drukte wat te verminderen.

Het inzetten van de ambassadeurs is een zes weken durende proef die begin december is gestart. De drukte is zeker in deze feestmaand heel groot, zegt Bosch, "en je kunt wel kijken of je als vereniging dan wat kunt betekenen." Naast de inzet van gastvrouwen heeft de vereniging ook al een speciaal schoonmaakapparaat aangeschaft dat vooral de sigarettenpeuken van de straat zuigt, waardoor het er allemaal netter bij ligt.

De gastvrouwen, overigens zelf niet uit Amsterdam afkomstig, helpen twee meisjes, vermoedelijk uit Oost-Europa, de juiste kant op. "Ze vroegen de weg naar het Sexmuseum. Daar is erg veel vraag naar. En naar koffie, een wc en de Primark."

Drukste weekenden ooit
Als het niet plotseling ontzettend begint te vriezen of sneeuwen, kunnen de aankomende twee weekenden misschien wel de drukste ooit worden, zegt Huib Lubbers van Bureau RMC, een bedrijf dat al zes jaar met wifisensoren de drukte meet. Het was tot deze week al fors drukker dan vorig jaar, gemiddeld genomen veertien procent, en de verwachting is dat die drukte doorzet.

37%

Maar 37 procent van de bezoekers komt bewust in de Kalverstraat om te winkelen, toeristen volgen gewoon de meute.

Ook Zeger Stinis, voorzitter van de ondernemersvereniging Kalverstraat en Heiligeweg, verwacht dit weekend een 'superdrukke' zaterdag. Maar drukte betekent niet automatisch dat mensen massaal hun portemonnee trekken.

Als het als te druk wordt ervaren, ligt koopstress op de loer. Daarom zet zijn vereniging in op een betere spreiding, met onder meer een nieuwe website en het duidelijker markeren van de straten in het gebied.

Feilloos aanvoelen
"Toeristen op de Dam volgen gewoon de meute de Kalverstraat in en zijn er vaak niet om te winkelen. Sterker nog: maar 37 procent van de bezoekers komt bewust om te winkelen." Iets wat de gastvrouwen herkennen: "Amsterdammers die hier winkelen hoef je niet aan te spreken. Die hebben echt een doel. De toeristen hebben soms geen idee waar ze naartoe moeten."

Een vrouw met een mutsje dat kleurt bij haar grijze rolkoffer staat op het punt waar de Kalverstraat en het Spui elkaar kruisen en kijkt vragend om zich heen. Iets wat de gastvrouwen inmiddels feilloos aanvoelen: die heeft hulp nodig. Er wordt gewezen op een kaart en nog eens goed gekeken.

De mobiele telefoon komt uit de zak en met zijn drieën hangen ze nu boven het schermpje. Ja, de straat die ze zoekt is richting Rokin en één van de gastvrouwen wijst duidelijk die kant op. Er wordt geknikt en bedankt. Zo, weer iemand de goede kant op gewezen. De toeriste pak het handvat van haar koffertje en loopt opgelucht en vastberaden precies de verkeerde kant op, de Kalverstraat in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden