Gastvrij Oost wil meer kleinschalige vluchtelingenopvang

Gastvrij Oost, de organisatie achter de opvang aan de Mauritskade, wil dit jaar nog vijf kleine centra realiseren in de stad. Dit zegt Loes Leatemia (51), een van de drijvende krachten achter het buurtinitiatief. "We hebben al een tweede pand op het oog in Oost."

Michiel Couzy
Elk centrum moet onderdak bieden aan dertig tot vijftig vluchtelingen. Beeld Jean-Pierre Jans
Elk centrum moet onderdak bieden aan dertig tot vijftig vluchtelingen.Beeld Jean-Pierre Jans

Elk centrum moet onderdak bieden aan dertig tot vijftig vluchtelingen. Gastvrij Oost kijkt hierbij over de grenzen van het stadsdeel heen: ook elders in de stad is opvang mogelijk. "Wij geloven erg in kleinschalige opvang," zegt Leatemia. "Op die manier kunnen de vluchtelingen snel inburgeren; ze leren Nederlands, ze moeten voor zichzelf zorgen."

De buurt reageert over het algemeen positief. Tijdens twee bijeenkomsten, eerder deze maand, stelden omwonenden weliswaar ook kritische en bezorgde vragen, maar het gevoel dat ze een bijdrage kunnen leveren, overheerst, aldus Leatemia.

Gastvrij Oost bestaat uit een kern van vijf initiatiefnemers, omringd door buurtbewoners en organisaties die het initiatief steunen, waaronder de gemeente en stadsdeel Oost. Het organiseert ook taallessen en wil daarnaast een werkbedrijf opzetten om de vluchtelingen aan een baan te helpen. "Ze moeten snel kunnen meedoen in de samenleving."

Drijfveer
Leatemia is sociaal ondernemer en heeft aan Gastvrij Oost een dagtaak. Het levensverhaal van haar vader vormt hierbij een belangrijke drijfveer. Die behoorde tot de Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland vluchtten en onder andere in Westerbork terechtkwamen, het doorgangskamp voor Joden dat na de oorlog werd gebruikt voor hun opvang.

"De mannen werden ontslagen uit militaire dienst, de KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger), en mochten hier niet werken of leren. Daar heeft mijn vader altijd last van gehad. Hij was een ondernemend type, maar werd in het kamp ontkracht. De werkloosheid en radicalisering onder Molukkers zijn hierdoor altijd groot geweest. Zoiets gebeurt makkelijker als mensen in de marge worden gezet."

Lees verder: Niet overheid, maar buurt neem initiatief voor opvang [+]

Loes Leatemia. Beeld -
Loes Leatemia.Beeld -

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden