Garnalenvissers visten jarenlang te veel in beschermde gebieden

Garnalenvissers visten jarenlang veel meer uren in beschermde natuurgebieden dan is toegestaan. Minister Schouten is er te laat achter gekomen en kan geen boetes meer opleggen. Ze komt met maatregelen.

De garnalenvisserij gaat volgens de Waddenvereniging gepaard met stevige bijvangst en netten die over de zeebodem worden gesleept. Beeld Frank de Roo
De garnalenvisserij gaat volgens de Waddenvereniging gepaard met stevige bijvangst en netten die over de zeebodem worden gesleept.Beeld Frank de Roo

Nederlandse garnalenvissers visten zowel in 2017 als in 2018 ongeveer 200.000 uur in beschermde natuurgebieden, terwijl maximaal 130.000 uur is toegestaan. Dat meldt de NOS op basis van documenten uit de sector, die in handen zijn van de omroep.

In deze periode bleek er nauwelijks toezicht op de uitvoering van de akkoorden die in 2011 en 2014 tussen vissers, overheid en natuurorganisaties zijn gesloten over het vissen in de Waddenzee en de kustzone van de Noordzee. Deze afspraken zijn bedoeld om de Natura 2000-gebieden te beschermen tegen schade aan de natuur door de garnalenvisserij.

Wassen neus

Vissers zouden elkaar onderling controleren, zo is destijds afgesproken. Een zwarte doos aan boord zou de tijd moeten vastleggen die de garnalenvissers in de natuurgebieden visten. Hun belangenorganisaties zouden controles uitvoeren op de naleving. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), die valt onder het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit (LNV), is verantwoordelijk voor het algehele toezicht.

Controles en toezicht blijken in de praktijk een wassen neus. De zwarte dozen aan boord werken al vijf jaar niet goed. Bijkomend probleem is dat er geen quotum per schip is afgesproken, de norm van maximaal 130.000 uur geldt voor alle garnalenvissers samen. Daardoor weet de individuele visser niet waar hij zich aan te houden heeft. Ook schiet de controle door belangenorganisaties tekort en zijn zij terughoudend om hun leden boetes op te leggen. Verder zijn er bij de NVWA maar drie controleurs voor de garnalenvisserij op 200 schepen.

Schade aan ecosysteem

De garnalenvisserij gaat volgens de Waddenvereniging gepaard met stevige bijvangst en netten die over de zeebodem worden gesleept. ‘Dat is natuurlijk ongewenst.’ De vereniging stelt dat sleepnetten vooral slecht zijn voor de mosselgroei. Ook zou de vangst van miljoenen kilo’s garnalen het kwetsbare ecosysteem van de Waddenzee schaden.

De organisatie vindt dat ‘keer op keer blijkt dat het ministerie van LNV achter de feiten aanloopt’. De Waddenvereniging pleit daarom voor betere handhaving, een goed werkend systeem van zwarte dozen en een individueel quotum per visser.

LNV-minister Carola Schouten erkent volgens de NOS dat er te veel is gevist, maar zegt dat het ministerie daar te laat achter is gekomen om nog boetes op te leggen. Schouten wil vanaf dit jaar de vissers gaan waarschuwen tegen overbevissing en als dat niet werkt, boetes gaan opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden