Review

Garage ***

null Beeld

Regie: Leonard Abrahamson
Met: Pat Shortt, Conor Ryan, Anne-Marie Duff

Bijna was hij een keer weggegaan uit zijn Ierse geboortedorpje. ''Dat had heel leuk kunnen zijn,'' vertelt pompbediende Josie aan zijn nieuwe weekendhulpje. ''Maar ik ben niet gegaan.'' Josies goedgemutste gezicht wordt steevast gesierd door een petje met de tekst 'Australia'.

Zo ver van huis zal deze simpele ziel nooit komen. Zijn dagen zijn gevuld met het open houden van een morsig benzinestation met weinig klandizie. 's Avonds wordt hij in de pub uitgelachen om zijn eenvoudige kijk op de wereld. Zijn enige vriend is een paard, dat hem altijd trouw opwacht bij een hek.

Pat Shortt zet Josie overtuigend neer als een man die geen vlieg kwaad doet, en geen idee heeft hoe de wereld in elkaar steekt. Het is een prima staaltje acteerwerk. Net zoals Conor Ryan mooi onderkoeld blijft als de slungelige tiener die Josie in de weekenden komt helpen. Er groeit een broze band tussen de twee kwetsbare mannen. Ze drinken na het werk een biertje. Veel meer gebeurt er niet, in dit portret van een kanslozedorpsgek.

Een relatief klein incident groeit in de beperkte belevingswereld van Josie uit tot een drama. Met ingehouden beelden suggereren de filmmakers een tragische afloop. Of je daarin mee kunt (of wilt) gaan hangt af van je liefde voor de hoofdpersoon. Daarbij gaan de filmmakers er naar mijn smaak iets te makkelijk van uit dat je de kijker al bij voorbaat inpakt door een sullige goedzak als Josie op te voeren. (FRITZ DE JONG)

www.garagethefilm.com

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden