Garage J.J. Cremerplein komt er niet

Joris Blaauw: ''Dit is ook het stadsdeel waar men bijna twintig jaar moet wachten op een parkeervergunning. Daar wordt nu niks aan gedaan.'' Foto ANP Beeld
Joris Blaauw: ''Dit is ook het stadsdeel waar men bijna twintig jaar moet wachten op een parkeervergunning. Daar wordt nu niks aan gedaan.'' Foto ANP

AMSTERDAM - Er komt geen garage onder het J.J. Cremerplein. De stadsdeelraad van Oud-West heeft besloten geen geld uit te trekken voor de bouw van de omstreden garage. Ron Meulensteen, voorzitter van de buurtvereniging Wij Jan Cremer, nam gisteravond bij de raadsvergadering zichtbaar ontroerd felicitaties in ontvangst.

''Dit is een mooie dag,'' zei Meulensteen. ''En een overwinning voor de buurt.'' Wij Jan Cremer verzette zich jarenlang tegen de komst van de garage, onder andere door de raadzaal te bezetten en een tv-commercial te laten produceren voor AT5.

Voor zowel bewoners als oppositie kwam het besluit van bestuurspartijen GroenLinks en PvdA hun steun aan de garage in te trekken, als een volslagen verrassing. GroenLinks- fractievoorzitter Karim Maarek had voor de zomer nog een vurig pleidooi gehouden voor de garage, die het mogelijk zou moeten maken bovengronds meer autovrije publieke ruimte te creëren.

Volgens Maarek waren de hoger uitgevallen kosten de belangrijkste reden dat hij van mening veranderde. ''Wij geloven niet dat dit nu de juiste investering is van 15 miljoen euro,'' aldus Maarek. De PvdA, tot voor kort ook nog voorstander van het project, hield eenzelfde lijn aan. ''Nu blijkt dat het project de helft duurder uitvalt en geen verbetering oplevert van de publieke ruimte trekken we onze steun in,'' zei PvdA-raadslid Feddo Biekart.

Het stadsdeel heeft tot nu toe bijna een miljoen euro uitgegeven aan het plannen en ontwerpen van de garage. ''Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald,'' zei Maarek hierover. ''Maar excuses zijn op hun plaats.''

Oppositiepartijen D66 en SP reageerden verheugd op de draai van de bestuursfracties. ''Het lijkt wel alsof men onze fractiekamer heeft afgeluisterd. Dit is wat wij al jaren roepen,'' zegt Leen Beukelaar, fractievoorzitter van de SP.

Alleen de VVD, wier afgetreden portefeuillehouder Werner Toonk een vurig pleitbezorger van de garage was, is ontevreden. ''Een omslag van 180 graden,'' noemt woordvoerder Joris Blaauw het voortschrijdend inzicht van de bestuurspartijen.

''Dit is ook het stadsdeel waar men bijna twintig jaar moet wachten op een parkeervergunning. Daar wordt nu niks aan gedaan.'' De voorgestelde verhoging van de kosten van een parkeervergunning is hiermee deels van de baan. (ERIC VAN DEN BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden