'Ganzen Overijssel ook in winter afgeschoten'

In Overijssel mogen binnenkort misschien het hele jaar door ganzen worden afgeschoten. Volgens drie natuurorganisaties staat dat in een advies van de zogeheten Faunabeheereenheid van de provincie. Dat advies is vrijdag gestuurd aan de Overijsselse gedeputeerde Hester Maij, die uiteindelijk een beslissing moet nemen. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer zitten in de eenheid, 'maar steunen het advies niet', zeggen ze in een gezamenlijke verklaring.

Overwinterende brandganzen op een besneeuwd weiland in de Hoekse Waard op archiefbeeld.Beeld anp

In Faunabeheereenheden (FBE) werken natuurorganisaties samen met jagers, boeren en grondeigenaren. De eenheden geven de provincies advies over natuurbeheer. 'FBE-adviezen zijn in de regel unaniem. In dit geval niet', aldus Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming.

De drie organisaties maken zich zorgen 'over het lot van de vele ganzen, die duizenden kilometers vliegen en uitgehongerd aankomen om in Nederland te overwinteren'. De vogels moeten volgens hen met rust worden gelaten.

De Faunabeheereenheid Overijssel en gedeputeerde Hester Maij waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

In december 2012 werd een akkoord bereikt over het beheer van de miljoenen ganzen in Nederland. Die afspraken worden het ganzenakkoord genoemd. Het akkoord zou op 1 januari van dit jaar ingaan, maar vorige maand spatte het uit elkaar. Volgens natuurorganisaties waren boeren niet bereid om de winterrust voor ganzen te respecteren.

Het ganzenakkoord moest ervoor zorgen dat er in 5 jaar tijd 350.000 broedganzen minder zouden zijn. Ganzen zijn een groot probleem voor de landbouw. De dieren vertrappen de gewassen en vreten akkers kaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden