Gangsters aan de macht

Bouterse en Brunswijk poseren uitgelaten na de ondertekening van hun samenwerkingprotocol in Paramaribo. ANP Beeld
Bouterse en Brunswijk poseren uitgelaten na de ondertekening van hun samenwerkingprotocol in Paramaribo. ANP

AMSTERDAM - Een onwaarschijnlijk duo sloot elkaar gisteren in de armen tijdens een met champagne bekroonde bijeenkomst in het Best Western Hotel in Paramaribo. Desi Bouterse en Ronny Brunswijk zullen samen leiding geven aan de nieuwe regering van Suriname.

De voormalige legerleider als president, de voormalige rebellenleider mogelijk als vice-president.

Bouterse sprak over 'een onzichtbare hand' die de twee kemphanen bij elkaar had gebracht. ''We vertrouwen erop dat die hand ons verder zal leiden om de juiste beslissingen te nemen,'' aldus de man die voor de verkiezingen nog had gezworen nooit te zullen samenwerken met Brunswijk of andere oud-leden van het Jungle Commando.

In de afgelopen dagen probeerde Bouterses Mega Combinatie om Brunswijk heen te gaan. Het kwam onderhandelaar Caprino Alendy op een standje van Brunswijk te staan, en een reeks doodsbedreigingen uit de eigen partij.

Het voorval tekent de rauwe sfeer binnen het politieke verbond. Bouterse en Brunswijk behoren tot de rijkste en machtigste mannen van Suriname, maar hebben ook de reputatie dat zij zich van de wet weinig aantrekken. Beiden werden in Nederland bij verstek veroordeeld wegens drugshandel: Bouterse tot elf jaar, Brunswijk tot vijf jaar. (PATRICK MEERSHOEK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden