'Gangsterliefje' Sandra den Hartog en een leven zonder lastige vragen

Op dag twee van haar verhoor in de zaak Holleeder getuigde ex Sandra den Hartog vooral weer als klassiek gangsterliefje. Ze wilde van haar criminele partners veel níet weten.

Belangstellenden in de rij bij de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt. Beeld anp
Belangstellenden in de rij bij de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder plaatsvindt.Beeld anp

Sandra den Hartog (53) is niet het kritische type dat wegloopt bij de eerste de beste aanwijzing dat haar criminele partner vooropgaat in heel zware misdrijven.

Nadat in 1996 portier Bert Bons was doodgeschoten voor luxebordeel Yab Yum aan het Singel, en eigenaar Theo Heuft haar zou hebben gezegd dat haar man Sam Klepper daarmee van doen had, nam Den Hartog dat niet al te zwaar op. Voor zo ver ze zich zei te herinneren op haar tweede verhoordag in de veelvoudige liquidatiezaak tegen Willem Holleeder.

Met kerst 1999 werd xtc-handelaar Ronald van Essen in zijn auto door zijn hoofd geschoten, voor zijn huis in Amsterdam-Zuid. Weer werd Klepper genoemd als de opdrachtgever.

Holleeders advocaat Sander Janssen: "Zou het u te ver zijn gegaan als u er achter was gekomen dat Sam achter moorden zou zitten?"

Goede maatjes
Den Hartog was niet van slag van 'al die verhalen in de media'. "Ik kende hem als de vader van mijn kinderen en wij waren heel goede maatjes. Van de aanslag op Van Essen was ik wel geschrokken."

Toch, of ze van Klepper af zou zijn gegaan als ze er van overtuigd was dat hij liquidaties liet plegen? Ze vond de vraag 'niet zo relevant'.

Nadat Klepper in oktober 2000 zelf was geliquideerd, 'hielp' Holleeder haar met de miljoenen én de levensgevaarlijke problemen die ze van Klepper had geërfd. Dat vond ze eerst wel fijn. Ze kregen een relatie.

Prille relatie
Op 26 februari 2002 overleefde Kleppers gewezen misdaadcompagnon John Mieremet vervolgens een moordaanslag op de Keizersgracht. Holleeder maakte zich volgens Den Hartog in haar bijzijn boos omdat Mieremet het had overleefd, 'terwijl het zo goed was voorbereid'.

Officier van justitie Sabine Tammes: "Ik vind het intrigerend dat u er geen gevolgen aan verbond dat hij verantwoordelijk leek voor een moordaanslag. Uw relatie was pril, maar u zei niet: met zo'n man wil ik niet leven."

Den Hartog: "Ik dacht, het zal wel. Ik was er wel van doordrongen dat hij die opdracht had gegeven, maar ik zat in een heel nare periode. Er speelde van alles en Johnny was dreigend voor mij en mijn kinderen. Als het met hem was gebeurd, was ik niet rouwig geweest."

Na de liquidatie van mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout in januari 2003 reageerde Holleeder 'niet verdrietig, maar opgetogen'. 's Avonds zei hij volgens Den Hartog dat hij 'weer naar de familie moest om daar op de bank te gaan zitten huilen'.

Den Hartog brak pas in 2014 met Holleeder, nadat die meermaals woest had uitgeroepen dat híj 'Sam had laten liggen' en dat hij ook haar zoon 'zou laten liggen'.

Gekke wereld
Zo gaf ze opnieuw inkijkjes in een leven zonder lastige vragen. Die stelde ze ook niet toen ze via Holleeder het overgrote deel van haar miljoenenerfenis doneerde vanwege een probleem waarvan ze later van diezelfde Holleeder zegt te hebben gehoord dat het verzonnen was.

De vragen van de aanklagers en advocaat Janssen verrieden wat ze dachten: Sandra leefde in een gekke wereld.

Maandag getuigt misdaadjournalist Peter R. de Vries.

Lees ook het verslag van de eerste verhoordag: 'Alles wat Holleeder in gevaar brengt, kan je dood betekenen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden