Plus

Game of Thrones, ook voor wie niet van draken houdt

Game of Thrones begint aan het langverwacht zesde seizoen. Met miljoenen kijkers is de serie ongekend populair. Waarin zit 'm toch die aantrekkingskracht?

De makers van Game of Thrones hebben een budget van 6 miljoen dollar per aflevering tot hun beschikking.Beeld HBO

Met Game of Thrones heeft betaalzender HBO een van de populairste fenomenen uit de popcultuur te pakken: het programma wordt uitgezonden in 170 landen en is wereldwijd al jaren veruit de meest (illegaal) gedownloade tv-serie.

Zelfs president Barack Obama is eraan verslingerd - hij kreeg onlangs bij hoge uitzondering toestemming om de eerste aflevering van het nieuwe seizoen te zien omdat hij niet kon wachten.

Drie draken
Wie nog nooit een aflevering heeft gezien - wegens tijdgebrek of 'dat drakendingetje' bijvoorbeeld - en toch wil meepraten bij de koffieautomaat: er zijn genoeg redenen om u door veertig uur gemiste intriges en veldslagen heen te werken.

Om met die draken te beginnen: er vliegen er drie rond, er zijn zombieachtige wezens, vreemde brouwsels en ook de krachten van Carice van Houtens personage Melisandre zijn niet bepaald aards. Toch vind je in deze middeleeuwse setting geen dwergen, elfjes en pratende bomen à la The Lord of the Rings.

Carice van Houten is Neerlands trots in Game of ThronesBeeld anp

Gerechtigheid ver te zoeken
Het fantasy-element is zeker aanwezig in de serie waarin verschillende families strijden om de troon, maar er is nog zo veel meer. De makers van Game of Thrones hebben het paarden-en-zwaardengenre knap verweven met elementen van suspense, horror, kostuumdrama en historisch epos en het bedekt met een dikke laag seks, expliciet geweld en machtsspelletjes. The Tudors meets House of Cards. Of, zoals een journalist van de BBC zich de pitch van de makers aan HBO kon voorstellen: The Sopranos met zwaarden.

In tegenstelling tot die series is niemand in Game of Thrones zijn leven zeker: tegen alle Hollywoodwetten en verwachtingspatronen in kan iedere hoofdpersoon in elke aflevering onverwacht het loodje leggen, vriend of vijand.

Trouwe kijkers weten al sinds het eerste seizoen dat gerechtigheid in de serie net zo ver te zoeken is als voorspelbaarheid, maar de schok is elke keer groot - zoek op YouTube even naar 'Game of Thrones season 5 finale - best reactions' om het bewijs daarvan te zien (tenzij u zo toch aan de serie gaat beginnen).

Powerchick met draken
De verrassing wordt het komende seizoen nog groter, want de enige mogelijkheid die fans hadden om zich geestelijk voor te bereiden op bloedstollende plotwendingen valt weg. George R.R. Martin, auteur van de boekenreeks A Song of Ice and Fire waarop de serie is gebaseerd, is namelijk nog niet klaar met zijn nieuwste boek.

Dat betekent dat de serie voor het eerst vooruitloopt op de boeken en geen kijker voorkennis heeft. Niet dat die voorkennis nodig is. Waar House of Cards moeilijk te volgen is zonder enige weet van het Amerikaanse politiek landschap, is Game of Thrones zelfs verslavend zonder al te veel acht te slaan op de vele verhaallijnen, verborgen agenda's en strategische plannen die voorbijkomen.

Plotselinge dood
Alleen de personages, voor zover ze het volgende seizoen halen, zijn al het kijken waard. Denk aan Neerlands trots Carice van Houten en Michiel Huismans personage Daario Naharis, maar ook aan publieksfavoriet Tyrion Lannister (prachtig gespeeld door Golden Globe-winnaar Peter Dinklage), een 'klein persoon' met een voorliefde voor drank en vrouwen.

Wachten op het boek

Vage hints geven, speculeren en geruchten bevestigen om er dan weer op terug te komen: George R.R. Martin (67), de auteur van de boeken waarop Game of Thrones gebaseerd is, laat doorgaans weinig los over het verloop van het verhaal. En aan fans die ontevreden zijn met plotwendingen in de serie die niet overeenkomen met het boek, heeft hij geen boodschap. Over zijn nog te verschijnen zesde boek verklapte hij onlangs op een persconferentie dat er nog meer hoofdpersonen gaan sterven: alle verhaallijnen en personages gingen de afgelopen seizoenen hun eigen weg en komen nu weer bij elkaar, waardoor hij 'flexibeler' kan bepalen wie doodgaat. In het nieuwe boek zal in elk geval een personage terugkeren dat in de serie al dood is, al geeft Martin daarmee weinig prijs: zo'n vijftien personages die in de serie niet meer leven, doen dat nog wel in de boeken. Hij noemt de producenten van de serie, met wie hij nauw samenwerkt, dan ook 'nog bloediger van geest' dan hijzelf. Fans die bang zijn dat de auteur van ouderdom sterft voordat hij de reeks voltooid heeft, kunnen het doen met een korte mededeling van de auteur: 'Fuck you.' Zodra het nieuwste deel klaar is, laat hij dat via zijn site weten: met nieuws over zijn boeken spot hij naar eigen zeggen niet.

Of Daenerys Targaryen (Emilia Clarke), die zich in de loop van de serie ontwikkelt van onderdrukte deerne tot powerchick met draken - volgens HBO spelen sterke vrouwen een prominente rol in het nieuwe seizoen.

En dan zijn er nog de personages van wie je elke aflevering hoopt dat ze zo'n plotselinge dood sterven - Jack Gleeson speelde sadistische puberkoning Joffrey Baratheon zo goed dat je hém er bijna om ging haten - en personages van wie je die verwensing een seizoen later spontaan terugneemt, zoals de incest plegende, kinderen duwende maar ook vergevingsgezinde Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau).

Geen sprookjesfiguren dus, maar échte mensen met persoonlijke drama's, die maar één ding willen: het hoofd op de romp houden. Vooruit, en macht. De wereld is maar weinig veranderd sinds de fictieve middeleeuwen en nu.

Emmy's
Waar fans en fantasyhaters in elk geval niet over kunnen twisten, is de kwaliteit van Game of Thrones. De serie viel bij de Emmy's meerdere malen op door regie, cast en cameravoering, en het budget van zes miljoen dollar per aflevering gaat grotendeels naar adembenemende opnamelocaties in onder meer Spanje, Kroatië, Ierland en IJsland, spectaculaire gevechtsscènes, kostuums, kastelen en andere decors die speciaal voor de serie ontworpen zijn.

En naar special effects, al zijn de makers daarin terughoudend (draken uitgezonderd, natuurlijk). Of u nu al een jaar uitkijkt naar het antwoord op de vraag hoe het verder gaat met Jon Snow of van niets weet (waarmee u al meer op dit geliefde personage lijkt dan u denkt), Game of Thrones heeft zijn plek in de televisiegeschiedenis veroverd.

Het is nog niet te laat om in te stappen.

Seizoen 6 van Game of Thrones begint zondagavond 24 april in de VS. In Nederland vanaf maandag 25 april te zien op HBO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden