Update

Galerie koopt door Hitler gesigneerde Mein Kampf, FJN doet weer aangifte

Galeriehouder Michiel van Eyck van de Totalitarian Art Gallery aan het Singel heeft de hand gelegd op een zeer zeldzame uitgave van Mein Kampf, met daarin een handgeschreven boodschap van Adolf Hitler. Federatief Joods Nederland laat weten aangifte te doen.

Merel Straathof
De handgeschreven boodschap van Hitler in Mein Kampf. Beeld Floris Lok
De handgeschreven boodschap van Hitler in Mein Kampf.Beeld Floris Lok

'Parteigenossen, Gauleiter Jordan, A Hitler, Berlin, Weihnachten 1939', schreef en signeerde Hitler op de witpagina voor in het boek. Het betreft een speciale, rood-leren editie uitgevoerd met barnsteen en een zilverbeslag met daarop 'Adolf Hitler Mein Kampf' en het adelaarswapen, het symbool van het Derde Rijk.

Op de zilveren sluiting staat een rode swastika. 'Gauleiter Jordan' duidt op Rudolf Jordan, een regionale leider van de NSDAP die in de jaren dertig snel carrière maakte binnen het Derde Rijk. Eind jaren dertig was hij vertegenwoordiger van de toenmalige provincie Halle-Merseburg en Magdeburg-Anhalt.

Grote historische waarde
Het was rond kersttijd, maar bij welke bijeenkomst Jordan het boek uit handen van Hitler ontving, is onbekend. Van Eyck kocht het boek afgelopen week voor een onbekend bedrag van een Amsterdamse familie.

Hoeveel het boek precies waard is, durft hij niet te zeggen. De enkele gesigneerde exemplaren die eerder opdoken, werden voor enkele tienduizenden euro's verkocht.

De naam van de familie houdt hij op verzoek geheim, maar volgens Van Eyck behoorde het boek tot de inboedel van een inmiddels overleden vader. 'Als verzamelaar zou de man het na de oorlog via onduidelijke Duitse familiebanden hebben verkregen. De familie wilde er vanaf, maar herkende de grote historisch waarde.'

Verder nooit gelezen
Het was geen toeval dat de familie bij Van Eyck uitkwam. Het afgelopen jaar kwam de handelaar in het nieuws omdat justitie hem vervolgde voor het verkopen van exemplaren van Mein Kampf in zijn Totalitarian Art Gallery, waar hij allerlei propaganda en kunst uit totalitaire regimes verkoopt. Dat was na een aangifte van Federatief Joods Nederland, dat dus ook nu weer zegt naar de politie te stappen.

Het werd een principiële strafzaak, in november oordeelde de rechter dat het verspreiden van Mein Kampf in dit geval niet moet worden aangemerkt als haatzaaien. Van Eyck biedt het boek nadrukkelijk aan als historisch object voor verzamelaars. Bovendien is Mein Kampf eenvoudig verkrijgbaar via internet, zo redeneerde de rechter. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep, de zaak dient begin oktober.

Dit zeldzame exemplaar kwam in de originele rode doos met gouden lint en een goudkleurig hakenkruis. 'Het lijkt mij een relatiegeschenk voor kerst dat verder nooit is gelezen. Niet eerder had ik iets van zo'n grote historische waarde als dit exemplaar van Hitlers boek.'

De versie van Mein Kampf zit in een rode kartonnen bewaarcassette, compleet met glimmend hakenkruis. Beeld Floris Lok.
De versie van Mein Kampf zit in een rode kartonnen bewaarcassette, compleet met glimmend hakenkruis.Beeld Floris Lok.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden