'Galbraith was bezig met complot tegen Karzai'

De Amerikaanse VN-diplomaat Peter Galbraith. Foto AP Beeld
De Amerikaanse VN-diplomaat Peter Galbraith. Foto AP

KABUL - De Amerikaanse VN-diplomaat Peter Galbraith, die in september zijn post in Kabul verliet na een conflict rond de frauduleuze Afghaanse verkiezingen, heeft geprobeerd president Hamid Karzai te wippen.

Galbraith, de nummer twee van de vertegenwoordiging van de Verenigde Naties in Afghanistan, raakte in september in conflict met zijn chef, de Noor Kai Eide. Volgens Galbraith trad Eide te slap op tegen de fraude waarmee de herverkiezing van Karzai gepaard ging. De publieke ruzie werd gevolgd door het vertrek van Galbraith en enkele weken later door zijn ontslag.

Eide, die begin volgend jaar opstapt, zegt nu dat het ontslag van Galbraith het resultaat was van pogingen van de Amerikaan om een paleiscoup te plegen. Het plan Karzai van zijn troon te stoten was 'ongrondwettelijk' en het zou een voorbeeld zijn 'van buitenlands ingrijpen van de ergste soort', aldus Eide vandaag in The New York Times. Het was nadat hij Galbraith hiermee had geconfronteerd, dat de Amerikaan op stel en sprong zijn koffers pakte.

Karzai was woedend toen hij hoorde over Galbraiths 'complot'. Waarschijnlijk heeft die woede een rol gespeeld bij de confrontatie die dit najaar uitbrak tussen Karzai en Richard Holbrooke, de speciale gezant van president Barack Obama voor Afghanistan en Pakistan. Galbraith was bij de VN terechtgekomen met sterke steun van Holbrooke.

Volgens Eide was Galbraith van plan 'een geheime missie' naar Washington te ondernemen, om daar te bespreken hoe Karzai kon worden afgezet en wie hem zou moeten vervangen. Hij zou eerst vicepresident Joe Biden spreken en als die akkoord ging, zou president Obama erbij worden betrokken. De missie heeft echter nooit plaatsgehad.

Galbraith ontkent tegenover de Times dat zijn plan neerkwam op een coup. Hij zegt dat hij slechts 'interne discussies' heeft gevoerd binnen het VN-kantoor, waarbij werd besproken of het mogelijk zou zijn Karzai ertoe te bewegen uit eigen beweging op te stappen. Dit leidde nooit tot enkele actie en werd ook niet besproken met personen buiten de VN, aldus Galbraith.

Maar een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Kabul zegt dat Galbraith daar wel degelijk het plan heeft gepresenteerd en dat het beslist werd verworpen. De ambassade hield vast aan 'het wettelijke verkiezingsproces', hoe onvolkomen ook.

Eide zegt overigens dat zijn besluit zich niet beschikbaar te stellen voor een nieuwe termijn - de huidige termijn verstrijkt in maart - losstaat van de controverse rond Galbraith en de verkiezingen. De Internationale Crisis Group, een gezaghebbende denktank, had wel aangedrongen op zijn vertrek. De passiviteit van Eide na de verkiezingsfraude beschadigde de geloofwaardigheid van de VN in Afghanistan, aldus de Crisis Group. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden