Plus

Gabriel e a Montanha: complex portret van een overleden jeugdvriend

Gabriel e a Montanha is een unieke en fraaie mengvorm van speelfilm en documentaire, die veel te zeggen heeft over toerisme en de privileges van (relatief) rijke reizigers.

Mike Peek
Gabriel wordt gespeeld door João Pedro Zappa, maar de mensen die hij in de film ontmoet zijn dezelfde met wie ­Gabriel zeven jaar eerder optrok. Beeld -
Gabriel wordt gespeeld door João Pedro Zappa, maar de mensen die hij in de film ontmoet zijn dezelfde met wie ­Gabriel zeven jaar eerder optrok.Beeld -

Ooit zat regisseur Fellipe Barbosa in de klas bij Gabriel Buchmann. In 2009 stierf deze jonge Braziliaan op een berg in Malawi tijdens diens lange reis door Afrika.

Zijn dood is de opening van Barbosa's film, die vervolgens teruggaat in de tijd om de laatste maanden van Buchmanns leven te reconstrueren. Alleen de hoofdrollen worden ­gespeeld door professionele acteurs. De locals die Gabriel (João Pedro Zappa) tegenkomt zijn in veel gevallen dezelfde mensen met wie de échte Gabriel ook contact had.

Dit is een unieke en fraaie mengvorm van 90 procent speelfilm en
10 procent documentaire, die veel te zeggen heeft over toerisme en de privileges van (relatief) rijke reizigers. Buchmann is enthousiast, wil veel weten en veel zien. Hij gaat recht op zijn doel af.

Maar Buchmann lijkt zich nauwelijks bewust van zijn bevoorrechte positie. Hij gebruikt mensen om zijn shotjes adrenaline te scoren en als iemand hem behandelt als toerist, wordt hij kwaad. Hij is niet zoals de anderen. Hij is bijzonder.

Monotoons
Barbosa is gelukkig kritisch, maar wilde duidelijk óók een ode brengen aan zijn overleden vriend. Of hij daarin is geslaagd, hangt af van hoe je naar Buchmanns gedrag kijkt. Sluit hij vriendschappen of stapt hij alleen op iemand af om een goedkope slaapplek te scoren? Was hij geïnteresseerd in cultuur en natuur of streepte hij alleen bezienswaardigheden van zijn lijstje?

Ondergetekende neigt naar het laatste. Buchmann pusht gidsen om snel een berg te beklimmen en lijkt van mening dat hij récht heeft op ­deze ervaringen.

Wat Buchmann precies over zichzelf wilde ontdekken, of hij daar überhaupt mee bezig was, maakt ­Gabriel e a Montanha niet duidelijk. Als karakterstudie heeft de film daardoor iets monotoons. Iets fatalistisch. Buchmanns stuitende arrogantie móest wel eindigen in de dood.

Gabriel e a Montanha
Regie Fellipe Barbosa
Met João Pedro Zappa, Caroline Abras,
Alex Alembe
Te zien in Cinecenter, Kriterion

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden