Plus

Gabbe Foppe Scheltema (1931-2017): 'Geestig en altijd attent'

18 april 1957. Vier vrienden hebben ieder 25 gulden in hun hand en één missie, de Amsterdamse student voorzien van betaalbare huisvesting.

Jiske van Haga
'Gabbe liet ­iedereen in hun waarde, had geen vooroordelen en was altijd heel attent' Beeld -
'Gabbe liet ­iedereen in hun waarde, had geen vooroordelen en was altijd heel attent'Beeld -

Ze richten Stichting Casa Academica op, naar voorbeeld van het succesvolle concept in Scandinavië waar studentenhuizen 's zomers beschikbaar worden gesteld aan toeristen.

De onlangs overleden Gabbe Foppe Scheltema, een geboren en getogen Amsterdammer, was een van die vier aanjagers. Terwijl de andere drie uiteindelijk hun eigen weg kozen, bleef hij tot zijn dood betrokken bij Casa 400, nu Hotel Casa.

"Gabbe was intelligent en kwam altijd tot in de puntjes voorbereid naar de vergaderingen. Hij was altijd alert op de cijfertjes en stelde scherpe vragen," zegt Hans Vugts, huidige directeur van Hotel Casa.

Bevlogenheid
"Hij bewaakte zijn gedachtegoed en zei vaak: 'Het staat als een huis, maar kijk uit met investeringen. Als het goed gaat, mag je niet gemakkelijk worden.' Voorzichtig zuinig was hij."

Zijn bevlogenheid over het wel en wee van de studenten bleek al vanaf het eerste moment na de oprichting. Op zijn 26ste onderbrak hij zijn studie rechten om zich volledig te storten op Stichting Casa Academica.

Hij was zo bevlogen dat zelfs zijn grote liefde Haas even moest wachten op hem. "Ik wilde heel graag trouwen, maar Gabbe voelde daar niet zoveel voor. Casa zat ertussen. Uiteindelijk ging hij toch overstag. 'Maar ik wil wel twee weken alleen op vakantie,' zei hij toen."

Dak boven het hoofd
Op zijn 31ste studeerde Scheltema af en begon zijn loopbaan als advocaat. Scheltema is een van de grondleggers van Boekel, Van Empel & Drilling. Daar heeft hij de huidige voorzitter van Stichting Casa Academica, Jan Kees Brandse, als jonge ­jurist binnen zien lopen.

Brandse: "Het grappige is dat Gabbe als advocaat huiseigenaren bijstond om krakers uit hun huis te krijgen. Ze moesten met hun handen van andermans spullen afblijven, vond hij. Maar aan de andere kant zorgde hij juist weer voor een dak boven het hoofd van ­anderen."

Scheltema kreeg op 65-jarige leeftijd een herseninfarct. "Lichamelijk werkte alles misschien niet meer, maar zijn hersenen functioneerden nog voor de volle honderd procent," zegt zijn vrouw Haas. "Gabbe liet ­iedereen in hun waarde, had geen vooroordelen en was altijd heel attent. Hij vond zichzelf 'loyaal met een zekere mate van humor'."

Charmeur
Vugts stelde Scheltema vaak op de hoogte van de gebeurtenissen in en rondom Hotel Casa. "Elke keer als ik Gabbe iets liet weten over Casa, kreeg ik een prachtig ouderwets handgeschreven ansichtkaart van hem terug. Ik heb ze hier allemaal nog hangen."

Diezelfde ansichtkaarten kreeg ook Brandse vaak op de deurmat. "Gabbe was een charmeur, geestig en wist iedereen naar zijn hand te zetten," zegt Brandse. "Tegen het einde werd het voor hem steeds moeilijker om te praten. Maar zijn uitstraling was zo bijzonder dat mensen hun ­uiterste best deden om ook die laatste drie woorden van hem te horen."

Gabbe Foppe Scheltema is, naar ­eigen wens, op 3 oktober overleden. Hij werd 85 jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden