Gaat molen De Otter na een jarenlange impasse in de verkoop?

Drie partijen hebben interesse getoond in de zeventiende-eeuwse houtzaagmolen De Otter in Amsterdam-West.

Molen De Otter aan de Kostverlorenvaart in West. Beeld anp
Molen De Otter aan de Kostverlorenvaart in West.Beeld anp

Ze hebben de gemeente gevraagd het bestemmingsplan van de molen te wijzigen, zodat het pand een andere invulling kan krijgen na een eventuele verkoop.

De molen aan de Kostverlorenvaart in West is al jaren het middelpunt van getouwtrek tussen het stadsdeel, omwonenden en de eigenaar.

In 2012 zinde molenaar Paul Rijkers op een verhuizing naar het molenpark in Uitgeest, sinds hoogbouw in de buurt de wind belemmert en draaien bijna onmogelijk maakt. "Een molen die geen wind vangt, is gedoemd af te sterven," zei hij destijds tegen Het Parool.

Wind
Maar het stadsdeel wilde geen monumentenvergunning verstrekken voor de verplaatsing. West wil de oudste houtzaagmolen van Nederland behouden op de oorspronkelijke plek aan de vaart, ongeacht of de wieken daar genoeg wind vangen.

Stichting Houtzaagmolen De Otter, eigenaar van de molen, spande een juridische procedure aan tegen de gemeente om verhuizing af te dwingen, maar is inmiddels ook in gesprek met mogelijke kopers.

'De kans is reëel dat er op korte termijn een einde komt aan de juridische procedure,' schrijft stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester in een brief aan het algemeen bestuur van West. Hij inventariseert namens het stadsdeel de toekomsscenario's.

Toetsingskader
Het stadsdeel gaat ervan uit dat De Otter gekocht wordt door een ontwikkelaar en kijkt naar de mogelijkheden om het bestemmingsplan te wijzigen.

De input van de buurt wordt daarbij meegenomen. Er komt een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerde partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden