Plus

Gaat het corporaties lukken het wooncontract door te drukken?

Stadgenoot stelt voor huurders van sociale huurwoningen te verplichten te verhuizen als dat maatschappelijk gewenst is. De wet moet ervoor veranderd worden.

'Huurders moeten er rekening mee houden dat huren flexibel gaat worden' Beeld Charlotte Odijk
'Huurders moeten er rekening mee houden dat huren flexibel gaat worden'Beeld Charlotte Odijk

1. Wat is de bedoeling?

Corporaties signaleren dat bewoners door de krapte op de woningmarkt te lang in hun huizen blijven. Jonge gezinnen wonen te krap. Ouderen zitten in een te groot huis. De helft van alle bewoners van sociale huurwoningen woont in een 'verkeerde woning'.

Marien de Langen, topman van Stadgenoot, stelt daarom voor het huurcontract te vervangen door een 'wooncontract'. Dat biedt geen woonbescherming op een bepaald huis. Wie gaat scheiden of gezinsleden verliest moet verhuizen.

Iedere corporatie binnen de regio Amsterdam kan in aanmerking komen. Bovendien mag de corporatie bij het wooncontract de huur jaarlijks aan het gestegen inkomen aanpassen.

2. Komt dat plan uit de lucht vallen?

Nee. De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) bepleit allerlei nieuwe mogelijkheden voor 'passend wonen'. Het is volgens de corporatiekoepel de enige manier om te zorgen voor doorstroming, zodat nieuwkomers en bestaande huurders een wooncarrière kunnen hebben.

Door hun recente plannen met middenhuur stromen er ook mensen vanuit sociale huurwoningen door naar de vrije sector.

De mogelijkheid van een 'wooncontract' heeft de AFWC al besproken met de gemeente en het ministerie. Het 'wooncontract' bestaat nog niet en moet plaats krijgen in het Burgerlijk Wetboek.

3. Wat vinden de huurdersorganisaties?

Directeur Ronald Paping van de Woonbond zegt dat hij zijn achterban zal mobiliseren om zich te verzetten. Hij spreekt van het misbruiken van de krapte op de woningmarkt om huurders hun woonbescherming af te pakken. "Laten die mensen van de corporaties zich eens indenken hoe zij het zouden vinden om verplicht hun huis uitgezet te worden."

4. Gaat het de corporaties lukken het wooncontract door te drukken?

Stadgenoot heeft op dit punt een naam hoog te houden. De corporatie heeft na jaren lobbyen voor elkaar gekregen dat er voor doelgroepen, zoals jongeren, ouderen en gezinnen, tijdelijke huurcontracten uitgegeven konden worden. Jongeren tot 27 jaar kunnen een contract voor 5 jaar krijgen. Zij worden geacht daardoor tijd te hebben een ander huis te vinden.

5. Wat betekent het voor huurders?

De details zijn niet bekend, maar huurders moeten er rekening mee houden dat huren flexibel worden, zodat ze meer betalen als ze meer verdienen. Huurmatiging bij ontslag kan ook.

Wie niet in een 'passend huis' zit, moet snel een ander huis in de buurt zoeken, voor dat de corporatie er een aanwijst. Een verhuisvergoeding behoort tot de mogelijkheden, maar dat moeten de huurdersorganisaties nog uitonderhandelen.

Lees ook: Stadgenoot: Zet huurders die te groot wonen in kleiner huis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden