Gaat de Sloterplas weer stinken?

Het officiële zwemseizoen is nog maar twee dagen geleden begonnen in Noord-Holland, en de eerste melding van blauwalg is al binnen. Bij controles van het water in de Westbroekplas bij Velsen is de aanwezigheid van de bacterie vastgesteld, met als resultaat dat op de provinciale zwemkaart het blauwe zwemmertje nu oranje is gekleurd. Grote kans dat als de temperatuur in de komende maanden verder toeneemt, het mannetje rood wordt - en er een officieel zwemverbod van kracht wordt.

Patrick Meershoek
null Beeld Jean-Pierre Jans / jeanpierrejans.nl
Beeld Jean-Pierre Jans / jeanpierrejans.nl

De blauwalg is de grote spelbreker in de zomermaanden, wanneer de drukte op de ruim 120 zwemplekken in de provincie op haar grootst is. Net als de recreant houdt de blauwalg van warmte: bij een temperatuur tussen de 20 en de 30 graden Celsius komt de bacterie tot bloei, zeker in voedselrijk water. Doordat sommige soorten giftige stoffen afscheiden, kunnen zwemmers last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en koorts.

De provincie Noord-Holland, verantwoordelijk voor de veiligheid van de zwemwateren, neemt geen enkel risico. Tussen mei en oktober worden de officiële zwemplekken permanent in de gaten gehouden.

Sloterplas
De controles leiden in heel de provincie elke zomer tot enkele tientallen waarschuwingen en af en toe tot een tijdelijk zwemverbod. Eén van de beruchtste plekken in Amsterdam is de Sloterplas, potentieel een zomers paradijs voor zwemmers, maar in de praktijk een pan met stinkende groentesoep. Stadsdeel Nieuw-West heeft in maart van dit jaar bijna een half miljoen euro vrijgemaakt om het water de komende drie jaar te ontdoen van de blauwalg, in de hoop dat de plas in 2016 een officiële zwemplek kan worden.

Maatwerk
Eén van de mensen op wie de geplaagde waterbeheerders hun hoop hebben gevestigd, is Ron van der Oost, toxicoloog in dienst van Waternet en deskundige op het gebied van de bestrijding van de blauwalg. 'We komen zo langzamerhand wel tot de conclusie dat de bestrijding van de blauwalg om maatwerk vraagt: elke besmette locatie vraagt weer om andere maatregelen.'

Hij stelt echter ook dat de vrees voor blauwalg niet moet worden overdreven. Er zijn veel soorten, waarvan maar een aantal giftig is. De wekelijkse controles zouden zich wat hem betreft daar op moeten concentreren.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden