Column

Ga op zoek naar echte fascisten, racisten en xenofoben

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Zeer geachte ­mevrouw Shula Rijxman, bestuurs­voorzitter van de stichting Neder­landse Publieke Omroep.

U heeft een oproep gedaan om 'alle geluiden te laten horen', want daar schijnt het bij de publieke omroep nogal eens aan te ontbreken. Het gevolg van uw oproep was, onder meer, dat ik bij een programma enkele mensen zag, eenvoudig maar waardig van kleed en geest, die in discussie mochten gaan met Alexander Pechtold, de welbespraaktste politicus van Den Haag.

En wat denkt u: Pechtold won. Ik weet niet meer waarover het ging, want terwijl hij zijn schitterende volzinnen aan het aan elkaar breien was met echt kwijl, ging ik over mijn nek.

Laten we eerst eens analyseren wat er mis is. Nou, dat is duidelijk, en dat weet u zelf ook. Als men bij de publieke omroep de wereld eens wil vertellen hoe het daadwerkelijk zit, dan plukt men altijd iemand die aan de linkerzijde staat.

Een Jesse Klaver, een Peter R. de Vries, een Jesse Klaver, een Samsom, een Jesse Klaver, een Pechtold, een Jesse Klaver, een Hans Spekman, een Jesse Klaver of iemand van de SP, of de fractievoorzitter van GroenLinks.

Allemaal hele wijze mensen. Maar niet wat u zoekt.

Nu wil ik u helpen, want ik denk dat ik de oplossing heb.

U moet op zoek gaan - en dat kan men bij de omroep - naar echte fascisten, echte racisten en echte xenofoben. Het is gewoon een vorm van vraag en aanbod. Sylvana heeft er misschien één gevonden, en hup, ALLE talkshows gingen erover. Wilders wordt verdacht van racisme, en alle, ALLE talkshows en nieuwsshows gingen daarover.

Maar die man die Sylvana schandalig heeft afgebeeld, lijkt me meer een domoor die wat mij betreft gestraft mag worden, dan een echte racist, en Wilders ontkent vooralsnog een racist te zijn, en ik denk dat hij gelijk heeft.

Terwijl ik dit schrijf, verschijnt op Teletekst een bericht over vermeende racistische teksten van de allang overleden schrijver Gerard Reve, waarvan ik ook ernstig twijfel of ze racistisch zijn.

Dat is allemaal niet het racisme waar we ons echt druk om moeten maken.

Denkt u zich nu eens in dat er echte fascisten en racisten bij DWDD en Pauw en Nieuwsuur en hoe heten al die programma's komen. Kijkcijfers stijgen, iedereen wordt bediend. Dan zie je het werkelijke gevaar. Dan komen echt alle geluiden aan bod.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden