Update

G8 willen sterke eurozone mèt Griekenland

De leiders van de G8 willen een 'sterke' eurozone waarvan ook Griekenland deel uitmaakt. Ze willen economische groei en vraag stimuleren, naast maatregelen om de met schulden overladen begrotingen gezond te maken. Dat staat zaterdag in een verklaring van de vooraanstaande industrielanden.

De Franse president Hollande, de Amerikaanse president Obama en de Britse premier Cameron in Camp David voor de G8. Beeld EPA
De Franse president Hollande, de Amerikaanse president Obama en de Britse premier Cameron in Camp David voor de G8.Beeld EPA

De leiders lieten echter ook duidelijk merken dat ze het nog niet eens zijn over de maatregelen die bij het streven horen. 'De juiste maatregelen zijn niet voor ieder van ons hetzelfde', stond in de verklaring.

'De boodschap is dat consolidatie en groei twee zijden zijn van één en dezelfde medaille', zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegenover verslaggevers. 'Wij zijn het er volslagen over eens dat we beide nodig hebben'. De nieuwe Franse president François Hollande viel haar bij. 'We moeten beide tegelijktertijd nastreven', aldus Hollande.

De leider van de grote industrielanden lieten weten dat iedereen belang heeft bij een gezonde eurozone 'We zijn het eens over het belang van een sterke en samenhangende eurozone voor wereldwijde stabiliteit en herstel. We bevestigen ons belang in een Griekenland dat deel uitmaakt van de eurozone, maar zijn verplichtingen in acht neemt', aldus de leiders.

De G8 wordt gehouden in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president. De lidstaten van de G8 zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada, Japan en Rusland.

De besprekingen kwamen op het moment dat de eurocrisis in volle hevigheid is opgelaaid en Griekenland uit de eurozone dreigt te vallen. De bevolking van het armlastige land kan zich niet vinden in de draconische bezuinigingen die het opgelegd heeft gekregen, in ruil voor financiële steun van onder meer de EU en het IMF en is daardoor in politieke chaos vervallen.

Tijdens de top zijn ook andere economische problemen aan de orde gekomen, zoals de alsmaar stijgende prijs van olie en onderbrekingen van olieleveringen. De leiders zien dat als een groot risico voor de groei van de wereldeconomie. Als het nodig is, willen ze het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vragen om maatregelen om zo de olieleveringen zeker te stellen. Dat moet er ook voor zorgen dat het olie-embargo tegen Iran van de EU, dat ingaat op 1 juli, er niet voor zorgt dat de prijzen nog veel sterker stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden