G7-top boekt toch voorzichtige successen

De G7-top is – onverwacht – toch met een aantal positieve noten geëindigd, met als belangrijkste de handreikingen van Trump voor onderhandelingen met Iran en China. Of die landen daarop zullen ingaan, is de vraag. 

Donald Trump en zijn Franse collega Emmanuel Macron waren vol lof over elkaar bij de persconferentie in Biarritz.Beeld Ian Langsdon/EPA

Tegen veler verwachtingen in lijken bij de G7-top in Biarritz uiteindelijk toch een aantal voorzichtige successen te zijn geboekt. Geen vertrek met slaande deuren van Donald Trump, zoals vorig jaar in Canada, maar juist een overcom­plimenteuze Amerikaanse president bij de ­gezamenlijke, afsluitende persconferentie met zijn Franse evenknie Emmanuel Macron gisteren. Aan het einde van de persconferentie volgde zelfs een innige omhelzing tussen de twee.

En de G7-top heeft ogenschijnlijk niet alleen voor de bühne iets opgeleverd. Er lijkt een stap gezet in het doorbreken van de impasse tussen Iran en de VS. Die landen liggen al maanden op ramkoers, sinds Iran aankondigde zich niet ­langer te zullen houden aan het internationale atoomverdrag, nadat de VS zich daar vorig jaar uit had teruggetrokken en weer economische sancties had ingevoerd tegen Iran.

Opgeblazen taal

Na maanden van opgeblazen taal van Trump richting de islamitische republiek, sloeg hij bij de persconferentie van gisteren een andere toon aan. Trump gaf aan onder voorwaarden open te staan voor een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rohani. Later zei hij zelfs dat wordt gesproken over een lening voor Iran, om het land uit de economische malaise te helpen.

Mocht de ontmoeting er komen, dan mag Macron daarvoor beslist met een deel van de eer strijken. De Franse president, die met zijn EU-collega’s de hoop het atoomakkoord te redden nooit heeft laten varen, liet tijdens de top de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken onaangekondigd overkomen om te praten over de impasse. Het was ook op initiatief van Macron dat de G7 gisteren kwam tot een gemeenschappelijke verklaring: “De regeringsleiders zijn het erover eens dat Iran geen kernwapens moet hebben. Onderhandelingen zijn de juiste weg om dat doel te bereiken.”

Rohani houdt overigens vol geen interesse te hebben met Trump om de tafel te gaan zolang de sancties tegen zijn land van kracht zijn. Dat liet de Iraanse president vandaag weten in reactie op de handreiking van Trump. Bovendien kondigde Rohani aan dat Iran, zolang die sancties niet zijn opgeheven, zal doorgaan met het verder opvoeren van het nucleaire programma.

Over het andere belangrijke internationale conflict waarbij Trump is betrokken – de handelsoorlog met China – klonk aan het einde van de top in Biarritz ook een positieve geluid. Trump gaf in de uren voor de persconferentie te kennen ’s nachts met onderhandelaars van ­China te hebben gesproken. Die zeiden, aldus de Amerikaanse president, dat Peking gevraagd heeft snel weer om tafel te gaan om de woekerende handelsoorlog tussen beide landen eindelijk te stoppen. De Chinese autoriteiten wilden echter niet bevestigen of dit telefoontje heeft plaatsgevonden.

Grilligheid

Waken voor te hoge verwachtingen is hoe dan ook geboden. Als de Amerikaanse president één eigenschap heeft laten gelden in Biarritz, is het zijn grilligheid. Vrijdag voerde hij nieuwe importtarieven in voor Chinese producten, de dag erop erkende hij ‘second thoughts’ te hebben, terwijl zijn woordvoerder stelde dat Trump de tarieven verder wilde verhogen. Gisteren prees Trump de president Xi Jinping juist weer de hemel in en zei een handelsakkoord te willen.

Trump zelf vindt zijn eindeloze koerswijzigingen overigens geheel niet vreemd. “Het is de manier waarop ik onderhandel,” zei hij er maandag desgevraagd over. “Zo doe ik het al jaren. Het heeft me veel goeds opgeleverd en het levert nu nog meer goeds op voor ons land.”

Brazilië wil geld G7 niet

De G7-leiders hebben tijdens hun top besloten 20 miljoen euro uit te trekken voor het bestrijden van de natuurbranden die het Amazoneregenwoud momenteel teisteren. Dat geld zou voornamelijk bedoeld zijn voor de inzet van blusvliegtuigen en voor herbebossing van het gebied.

De Braziliaanse regering heeft de hulp van de G7 echter vandaag al afgeslagen. De regering zegt zelf over de invulling van toezegde hulpfondsen te willen beschikken. “We waarderen het aanbod, maar misschien kunnen die middelen beter gebruikt worden voor de herbebossing van Europa,” zei Onyx Lorenzoni, de stafchef van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro.

Bolsonaro, net als Trump een ­uitgesproken klimaatscepticus, ziet het idee van het opzetten van een internationaal bondgenootschap om de Amazone te redden als een aanval op de soevereiniteit van het Zuid-Amerikaanse land. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden