G7 dreigt met actie tegen schenders akkoord Minsk

De groep van zeven belangrijke industrielanden, de G7, heeft vandaag laten weten actie te ondernemen als betrokken partijen het Minsk-akkoord voor Oekraïne niet naleven. De invloedrijke economische groep wil ook dat de strijdende partijen in Oost-Oekraïne afzien van acties die een wapenstilstand in de weg staan, zoals het verhevigen van de strijd om Debaltseve.

redactie
Lokale bevolking demonstreert voor een onafhankelijk Donbass. Beeld epa
Lokale bevolking demonstreert voor een onafhankelijk Donbass.Beeld epa

Donderdag spraken de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk in de Wit-Russische hoofdstad Minsk af dat zondag een wapenstilstand ingaat. In de aanloop naar dat moment wordt hevig gevochten in Oost-Oekraïne, onder meer om de plaats Debaltseve, waar Oekraïense regeringsmilitairen worden belaagd door pro-Russische rebellen.

De G7 is een informele westerse club rijke landen die in 1975 als G6 werd opgericht door Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. In 1976 sloot Canada zich aan (G7). Sinds 1998 schoof Rusland ook wel eens aan, maar dat is sinds het begin van de crisis in Oekraïne circa een jaar geleden niet meer gebeurd.

Strijd in Oost-Oekraïne luwt niet

Een dag voordat het overeengekomen staakt-het-vuren in moet gaan, gaan de gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen onverminderd door. Lees hier meer over de strijd in Oost-Oekraïne.

Donbass

De voorzitter van het zelf uitgeroepen parlement van de Oost-Oekraïense regio, Andrej Poergin, heeft vandaag gezegd dat het besluit van Oekraïne om leiders van milities in de oostelijke regio Donbass geen amnestie te verlenen, in strijd is met het akkoord van Minsk.

Poergin stelde dat de weigering aantoont dat Kiev niet van plan is zich te houden aan de afspraken die gisteren in Minsk zijn gemaakt. De amnestie uit het akkoord van de leiders van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk over beëindiging van de strijd in Oekraïne zou bedoeld zijn voor de vele milities die er vechten.

Poergin haalt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, aan die tegen Oekraïense media zei dat de amnestie uit het Minsk-akkoord niet geldt voor leiders van de rebellenmilitie in Oost-Oekraïne. Kiev discrimineert daarbij en voert zo de heksenjacht op pro-Russische mensen op, zei Poergin.

Oekraïense president Petro Poroshenko Beeld afp
Oekraïense president Petro PoroshenkoBeeld afp

Vervolging daders MH17

In Nederland ontstond beroering over de vermelding van de amnestie, omdat wordt aangenomen dat een rebellenmilitie in juli de MH17 heeft neergehaald. Daardoor kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, om.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft vandaag nog beklemtoond dat het Minsk-akkoord 'geen juridische complicaties' bevat voor de vervolging van de daders. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft duidelijk gezegd dat die worden vervolgd en ook de VN heeft dat met resolutie 2166 bekrachtigd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden