Update

G20 pompt 800 miljard in economie

In de slotverklaring die regeringsleiders donderdag zullen ondertekenen staan ook afspraken om af te zien van protectionisme, wordt strenger toezicht in de financiële sector en dan vooral op hedgefondsen aangekondigd en worden belastingparadijzen aangepakt. Foto EPA Beeld
In de slotverklaring die regeringsleiders donderdag zullen ondertekenen staan ook afspraken om af te zien van protectionisme, wordt strenger toezicht in de financiële sector en dan vooral op hedgefondsen aangekondigd en worden belastingparadijzen aangepakt. Foto EPA

LONDEN - De grote economieën stellen ruim 800 miljard euro beschikbaar in de strijd tegen de wereldwijde recessie. Ook komt er verscherpt toezicht op banken en verzekeraars. De belastingparadijzen worden aangepakt.

Dat is in Londen besloten op de G20, de top van de grootste economiën in de wereld. Waar het geld vandaan moet komen, is nog niet helder. Als alle investeringen bij elkaar worden opgeteld, pompen de G20-landen tot eind volgend jaar 5000 miljard dollar in de economie.

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) mag rekenen op 500 miljard dollar extra, waarmee de kas groeit tot 750 miljard. Hiermee moeten kwetsbare landen van noodkredieten worden voorzien. China levert voor het IMF 40 miljard dollar, Nederland waarschijnlijk circa 5 miljard. Het fonds verkoopt een deel van zijn goudvoorraad om de kredieten te financieren.

De Amerikaanse president Barrack Obama forceerde gisteren een doorbraak op de top, die uitermate verdeeld begon. De Amerikanen en Britten wilden grootscheeps geld in de economie storten, de meeste Europese regeringen wilden eerst diepgaande hervormingen van het bankenstelsel, om herhaling van de kredietcrisis onmogelijk te maken.

Op papier hebben beide kampoen hun zin gekregen, al is een deel van de miljarden die worden geïnvesteerd in noodhulp, afkomstig uit al eerder afgesproken geldpotjes.

Volgens Wouter Bos kregen de Amerikanen door dat hun wens tot stimuleren van de economie met belastinggeld het niet zou halen. Obama heeft zich er op het laatste moment bij neergelegd dat deze eis niet gehonoreerd wordt.

Gordon Brown maskeerde het compromis: ''Er ontstaat een nieuwe wereldorde. Dit is de dag waarop de wereld samenkwam om de wereldwijde recessie te bestrijden.'' De Duitse bondskanselier Angela Merkel sprak van 'een historisch compromis in een buitengewone crisis'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden