G20: Militair ingrijpen in Syrië verdeelt wereldleiders

Terwijl de wereldleiders zich in St. Petersburg hebben verzameld om over de mondiale economie te praten, wordt de top overschaduwd door verdeeldheid over Syrië. Een militaire interventie zou slecht zijn voor de wereldeconomie, zei de Chinese vice-minister van Financiën eerder vandaag. Leiders uit de BRICS-landen zouden zich hierbij aansluiten, liet de woordvoerder van de Russische president Poetin daarop weten.

Poetin verwelkomt de president van Zuid-Afrika Jacob Zuma. Beeld afp
Poetin verwelkomt de president van Zuid-Afrika Jacob Zuma.Beeld afp

Ondertussen probeert paus Franciscus de boel te sussen. 'Eenzijdige belangen' in Syrië staan een vreedzame oplossing in de weg, waarschuwde de paus in een brief. Op deze manier blijven de 'onzinnige massamoorden' op onschuldigen voortduren.

De paus schrijft dat het beter is om met 'hernieuwde inzet, moed en vastberadenheid te zoeken naar een vreedzame oplossing met dialoog en onderhandelingen'. De internationale gemeenschap moet dat streven unaniem steunen, aldus Franciscus.

Rusland is gastheer van de G20-top. Wereldleiders praten in Sint-Petersburg onder meer over de Syrië-crisis. Met name het dreigende Amerikaanse militaire ingrijpen in Syrië verdeelt de leiders.

Overtreding
De Amerikaanse president Barack Obama is donderdag in Sint-Petersburg gearriveerd en heeft een ontmoeting met de Japanse premier Shinzo Abe gehad. Zij delen de visie dat de gifgasaanval een overtreding van het internationaal recht was.

Aanvankelijk zou Obama ook een ontmoeting hebben in Moskou met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Maar dit bezoek is afgezegd wegens het besluit van Moskou de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden tijdelijk asiel te verlenen. Ook zijn de twee grootmachten ernstig verdeeld over een eventueel ingrijpen in Syrië.

Voorlopig rapport
EU-president Herman Van Rompuy zei voorafgaand aan het G20-overleg in Sint-Petersburg dat de Europese Unie hoopt dat een voorlopig rapport van de experts van de Verenigde Naties over de gifaanval in Syrië 'zo snel mogelijk' beschikbaar is. Het rapport moet duidelijkheid bieden of chemische wapens zijn gebruikt tegen de Syrische bevolking.

Volgens Van Rompuy kan de internationale gemeenschap niet ter zijde staan nu er chemische wapens zijn gebruikt. 'De gifaanval was een grove schendig van internationaal recht en een misdaad tegen de menselijkheid. Wij moeten tonen dat deze misdaden niet straffeloos zijn. Er mag geen precedent worden geschapen.'

Maar de oplossing voor Syrië is volgens Van Rompuy geen militaire, enkel een politieke. Hij zei dat de EU een politieke oplossing nastreeft en dat zal blijven doen.

De paus. Beeld ap
De paus.Beeld ap
De Russische president Poetin verwelkomt de Braziliaanse president Dilma Rousseff. ' Beeld reuters
De Russische president Poetin verwelkomt de Braziliaanse president Dilma Rousseff. 'Beeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
EU-president Herman Van Rompuy geeft een persconferentie voorafgaand aan de G20. Beeld getty
EU-president Herman Van Rompuy geeft een persconferentie voorafgaand aan de G20.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden