Review

G.I. Joe: the rise of the cobra ***

null Beeld

Regie: Stephen Sommers
Met: Channing Tatum, Sienna Miller, Marlon Wayans, Rachel Nichols, Dennis Quaid

Na het commerciële succes van de twee Transformers-films dient zich met G.I. Joe: the rise of the cobra een nieuwe speelgoedverfilming aan. Fabrikant Hasbro lanceerde G.I. Joe in de jaren zestig op de Amerikaanse markt, waarna de soldatenpoppen elders als Action Man werden uitgevent. Net als bij de transformers werd het concept in de jaren tachtig tot een tv-tekenfilm bewerkt, maar voor de nieuwe filmversie voerden de vijf scenarioschrijvers en regisseur Stephen Sommers flink wat wijzigingen door.

G.I. Joe is niet langer de naam van een Amerikaanse soldaat, maar de codenaam van een geheim team van supersoldaten uit alle windstreken. Vanuit hun ondergrondse basis in Egypte nemen ze het op tegen een Schotse wapenfabrikant, die met een superwapen de wereldheerschappij wil verwerven en zijn eigen geheime bastion onder het poolijs heeft verstopt. Het is duidelijk dat Sommers zich vooral door James Bond liet inspireren en hij slaagt er aardig in de speelse aanpak van de Bondfilms met Roger Moore te benaderen.

Net als in zijn twee Mummy-films dient Sommers de actierijke nonsens in ijltempo op, kunnen zijn heldinnen zich met gemak met de stoere jongens meten en benut hij een astronomisch budget voor spektakel dat geen moment realistisch oogt. Een en ander zorgt ervoor dat G.I. Joe zich niet laat verwarren met de militaristische bombast uit Michael Bay's Transformers en een aanzienlijke amusementswaarde biedt.

Vijf jaar geleden ging Sommers flink onderuit met het rommelige Van Helsing, waarin hij de klassiekers van de Victoriaanse horrorliteratuur aan een even speelse herinterpretatie onderwierp. Dat was tegen het zere been van de liefhebbers. Ook nu zijn er verstokte fans die de frivole nieuwe incarnatie van Jan Soldaat verwerpen. Het zal Sommers niet deren, hij zet de deur naar een vervolg alvast wagenwijd open. (BART VAN DER PUT)

Website G.I. Joe: the rise of the cobra

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden