Fyra-commissie bijeen voor eerste vergadering

De voorzitter van de voorbereidende commissie voor de parlementaire enquête naar het debacle met hogesnelheidstrein Fyra wordt donderdagmiddag officieel benoemd. Zeer waarschijnlijk wordt het CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De benoeming vindt plaats tijdens een zogeheten constituerende vergadering - een oprichtingsvergadering. Dan worden ook officieel de andere leden benoemd. Voor de VVD is dat Ard van der Steur, de PvdA vaardigt Mei Li Vos af. Namens D66 neemt Vera Bergkamp plaats in de commissie en Machiel de Graaf wordt lid voor de PVV. De SP vaardigt Henk van Gerven af.

De voorbereidende commissie moet zich de komende tijd richten op drie zaken: het opstellen van de onderzoeksopdracht, de begroting en een tijdpad. Als dat klaar is, gaat de parlementaire enquête van start waarbij mensen onder ede gehoord kunnen worden. Het is de verwachting dat de leden van de voorbereidende commissie ook plaatsnemen in de uiteindelijke enquêtecommissie, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.

De parlementaire enquête is nodig omdat de Fyra V250 in december na enkele dagen op het spoor uitviel wegens grootschalige technische mankementen. Daarop bliezen de NS en de Belgische vervoerder NMBS het hogesnelheidsproject af. De enquête moet opheldering gaan geven over het aanbestedingstraject, dat eindigde met de gunning aan het Italiaanse AnsaldoBreda. Ook kijkt de commissie naar het verstrekken van vergunningen voor de treinstellen.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg Beeld anp
CDA-Kamerlid Madeleine van ToorenburgBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden