Michiel CouzyBeeld Wolff

FvD speelt politiek bingo als geen ander

Column

Forum voor Democratie is nog maar net begonnen in Amsterdam, zit niet eens in de raad en heeft nu al een ontregelend effect op de lokale politiek.

Zie het geklungel van PvdA en SP met de demonstratie op 18 maart tegen racisme. Dat is een jaarlijks fenomeen, waaraan de linkse partijen trouw meedoen.

Met de verkiezingen in zicht ging de demonstratie tegen racisme in het algemeen over in een demonstratie tegen racisten in de raad, waarbij de organisatie overduidelijk PVV en FvD voor ogen heeft.

Dat is iets anders.

Bij de linkse partijen hadden direct alle alarmbellen moeten afgaan: deze nieuwe slogan gaat voor ophef zorgen. Want partijen bestrijden elkaar in de raad, niet op straat, nietwaar? Bovendien: is FvD racistisch?

Partij voor de Dieren had het direct door en trok zich snel terug. PvdA en SP deden niets.

Daarmee groeide de demonstratie uit tot een cadeautje voor FvD in Amsterdam, zoals de partij ook de uitsluiting door D66 en GroenLinks met gejuich zal hebben ontvangen. De partij wentelt zich graag in een underdogpositie en deed dat dan ook met verve: zie je wel, ze moeten ons niet, ze vinden ons racisten. Demonisering!

Hierbij werden, met hulp van bevriende media, de pijlen uiteraard gericht op de PvdA, de favoriete tegenstander.

Wat deed Marjolein Moorman? Ze probeerde zich te verantwoorden via Twitter en afstand te nemen van de slogan. Een heilloze exercitie. Ze zakte steeds verder weg in het moeras.

Vorig weekeinde werden aanhangers van FvD belaagd in Noord. De daders uitten hierbij antifascistische leuzen.

FvD draaide de duimschroeven nog eens verder aan bij de PvdA: zijn dit niet dezelfde antifascisten waarmee jullie gaan demonstreren?

Uiteindelijk trokken PvdA en SP zich terug, omdat de organisatie de leus niet wilde aanpassen. Maar na al het getwijfel kwam dit niet meer over als een keuze uit overtuiging.

Dit pr-drama toont aan dat SP en PvdA nog geen antwoord hebben op de ontregelende tactieken van Forum voor Democratie. Het is lastig vat te krijgen op een partij die lak heeft aan conventies en die zoveel verschillende gezichten toont.

Als Thierry Baudet een urenlange ontmoeting heeft met een vertegenwoordiger van de extreemrechtse beweging alt-right, dan heet dat 'verdieping'. Maar als PvdA en SP meelopen in een demonstratie waaraan ook ultralinkse groeperingen deelnemen, dan heet dat een 'monsterverbond.'

Aan SP en PvdA wordt gevraagd afstand te nemen van de opvattingen van die ultralinkse deelnemers, maar Baudet weigert zelf om afstand te nemen van de opvattingen van Yernaz Ramautarsing, nummer twee op de Amsterdamse lijst, die in een interview zei dat er tussen volken IQ-verschillen bestaan en dat Surinamers slecht scoren. Dat is dan 'voor zijn rekening'.

De PvdA lachend uitmaken voor 'maffia' maar o wee als de ander iets terugzegt. Dat is dan 'framing', 'demonisering', 'nepnieuws' of andere termen van de FvD-bingokaart.

Forum voor Democratie heeft de handschoenen allang uitgetrokken, terwijl PvdA en SP nog denken dat de regels van de vorige bokswedstrijd gelden.

Denk en Bij1 begrijpen dit. Zij doen wel mee aan de demonstratie en zetten zich bewust af tegen FvD. Het is weinig parlementair, maar dat boeit de nieuwkomers niet; hun achterban wil dit.

Ook GroenLinks doet mee aan de demonstratie, al neemt de partij afstand van het manifest. Op de deelname is best iets aan te merken, net als op de uitsluiting van FvD als coalitiepartner, maar GroenLinks manoeuvreert zich handig in de positie van grootste uitdager van FvD. Precies de positie waarin de partij wil zitten, met de verkiezingen in zicht.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden