FvD-raadslid Anton van Schijndel uit fractie gezet

Raadslid Anton van Schijndel is door fractievoorzitter Annabel Nanninga uit de fractie van Forum voor Democratie in de Amsterdamse raad gezet. Van Schijndel behoudt zijn zetel en gaat tijdelijk zelfstandig verder.

Anton van Schijndel. Beeld Tammy van Nerum
Anton van Schijndel.Beeld Tammy van Nerum

Dat laat het raadslid donderdag weten. Volgens Van Schijndel ligt er een verschil van mening over de bestrijding van Covid-19 ten grondslag aan de breuk. Hij vindt dat Amsterdam zelfstandig veel meer had moeten doen om de virusuitbraak te bestrijden.

Maar volgens Van Schijndel kreeg hij te weinig ruimte om zijn standpunten naar voren te brengen, hij spreekt van ‘kadaverdiscipline’ in de fractie en vindt dat niet passen bij Forum. “Thierry Baudet is het beste dat de Nederlandse politiek de afgelopen honderd jaar is overkomen, ik blijf op hem stemmen. Mijn lidmaatschap heb ik opgezegd”, zegt Van Schijndel. Zolang de corona-uitbraak nog niet is beteugeld wil Van Schijndel niet terugtreden, dan zou hij zijn kiezers in de steek laten, zegt hij zelf. Door zijn beslissing houdt de fractie van FvD twee zetels over in de gemeenteraad.

Conflict

Volgens Van Schijndel is met landelijke bestuursleden gesproken over het conflict dat hij met de rest van de fractie heeft, maar is daar geen oplossing uit voortgekomen.

Van Schijndel werd in 2018 in de gemeenteraad gekozen. Het boterde al langer niet tussen hem en FvD-raadsleden Nanninga en Kevin Kreuger. Zo stemde hij in januari tegen een voorstel van zijn partijgenoot Kreuger.

Zelfstandig verdergaan is voor Van Schijndel overigens geen onbekende weg. In 2006, toen hij Kamerlid was, werd hij vanwege een meningsverschil uit de Tweede Kamerfractie van de VVD gezet.

Solistisch

Nanninga stelt dat het vertrek van Van Schijndel onvermijdelijk was. “Wij betreuren deze gang van zaken ten diepste. Van Schijndels positie binnen onze fractie was echter niet te handhaven. Al sinds het debuut van FVD in de Amsterdamse raad, in maart 2018, opereerde Van Schijndel conflictueus en solistisch”, zegt Nanninga in een reactie. Ook benaderde hij zelfstandig de pers en andere partijen met afwijkende standpunten, en wilde hij zich niet houden aan werkafspraken, wat volgens Nanninga een 'vertrouwensbreuk' heeft veroorzaakt.

Video

Van Schijndel is het ook niet eens met zijn fractiegenoten, en veel van de overige partijen in de raad, dat er momenteel via videoverbindingen wordt vergaderd. “Juist in deze tijden moeten we laten zien aan de Amsterdammers dat het college achter z’n broek wordt gezeten door de raad.” Hij wil debatten voeren in een grotere zaal, zodat er voldoende afstand gehouden kan worden. Dat hij dit zelfstandig onder de aandacht bracht bij andere raadsleden, is hem niet in dank afgenomen door zijn partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden