PlusRechtbankverslag

FvD-leiderschap Baudet betwist in kort geding

Bij de rechtbank Amsterdam diende dinsdag het kort geding tussen Forum voor Democratie en een partijlid. Inzet: de geldigheid van het referendum waarbij Thierry Baudet tot partijleider werd gekozen.

Harm Ede Botje en Mischa Cohen
Thierry Baudet.  Beeld ANP
Thierry Baudet.Beeld ANP

De rechtbank aan de Parnassusweg was dinsdag vrijwel verlaten. Op het kort geding tegen Forum voor Democratie over de geldigheid van de ledenraadpleging over het leiderschap van Thierry Baudet was nauwelijks iemand afgekomen. Ook Baudet zelf liet verstek gaan. In zijn plaats was Gideon van Meijeren aanwezig, Statenlid voor de partij in de provincie Zuid-Holland.

Het kort geding was aangespannen door Forumlid Floor Drost. Met afgrijzen zag hij de afgelopen weken hoe ‘zijn’ partij implodeerde. In tegenstelling tot veel gekozen vertegenwoordigers die Forum verlieten, besloot hij lid te blijven en de strijd aan te gaan met de overgebleven bestuursleden, onder wie Thierry Baudet, een van de oprichters van de partij.

Voor de rechtbank Amsterdam eiste Drost onder meer dat de ledenraadpleging ongeldig wordt verklaard. Verder zou Baudet alsnog geschorst moeten worden. Drost wil bovendien wil dat de algemene ledenvergadering van de partij, gepland op 9 januari volgend jaar, al in december wordt georganiseerd.

Spoor bijster

Zijn advocaat Roberto Pennino wijst op de grote verwarring die in november ontstond. Baudet trad toen terug als partijleider om vervolgens terug te keren en een leiderschapsverkiezing uit te schrijven. Ook anderen zouden zich kandidaat kunnen stellen. Weer een paar dagen later was van een open strijd geen sprake meer. Er werd een ‘bindend referendum’ uitgeschreven, waarbij de keuze louter bestond uit de vraag of Forumleden al dan niet verder wilden met Baudet als partijleider. Weer later stelde de partij dat het niet meer was dan een ‘informele ledenraadpleging’.

Drost, die zich had gemeld als kandidaat-lijsttrekker, was inmiddels het spoor bijster. Pogingen van zijn kant om met de partij in contact te komen bleven zonder gevolg. Zijn advocaat sprak van een referendum met ‘Loekasjenkoachtige allure’. Hij wees er ook op dat het referendum rommelig verliep: een notaris was niet aanwezig en oud-leden kregen toch de mogelijkheid hun stem uit te brengen.

Drost sprak dinsdag tijdens de zitting van een ‘vrachtwagen die een helling af dendert, waarvan de chauffeur geen rijbewijs heeft en die gestopt moet worden’. Forum beschreef hij als ‘een partij van de dictatuur, waar Baudet aan de touwtjes trekt’. Drost stelt dat hij er via een briefwisselingen met het bestuur uit probeerde te komen, maar dat dat niets opleverde.

Onduidelijk

De rechter informeerde bij de advocaat van Forum voor Democratie, Remco Verkerke, hoe het kan dat op de website van de partij nog steeds vier bestuurders staan. In de media valt immers te lezen dat sinds de crisis uitbrak, er drie zijn vertrokken. Statenlid Meijering verklaarde daarop dat de website nog niet is aangepast, maar dat alleen Thierry Baudet en Rolf Ephraim nu nog in het bestuur zitten. “Het is wel onduidelijk,” aldus de rechter.

Verkerke achtte Drosts eisen niet ontvankelijk, omdat hij voldoende mogelijkheden had om binnen de partij verhaal te halen. Hij had een algemene ledenvergadering kunnen afdwingen – daarvoor had hij 10 procent van de leden achter zich moeten krijgen – hij kon inspreken tijdens een vergadering, hij had zich tot het bestuur kunnen wenden en hij had een klacht kunnen indienen bij de Commissie van Beroep.

Dat twee van de leden van die commissie, senator Paul Cliteur en Europarlementiër Rob Roos inmiddels waren teruggetreden, dan wel opgestapt, deed volgens de advocaat niet ter zake. Het bestuur had op elk moment een nieuwe commissie kunnen instellen. “Het was een roerige tijd binnen Forum voor Democratie.” Volgens de raadsman was met het referendum juist een impasse doorbroken in het bestuur. Baudet en Ephraim, de huidige bestuurders zijn het met elkaar eens. “In plaats van te kibbelen kunnen ze nu vooruit.”

Volgens de advocaat zijn de statuten, reglementen en wetten ondanks de moeilijke periode keurig nageleefd. Tijdens de komende algemene ledenvergadering zal de Kamerlijst worden vastgesteld en een nieuwe bestuur worden voorgesteld, waarover de leden kunnen stemmen.

De rechter zei daarop dat niet alleen naar de naleving van regels en wetten zal worden gekeken, maar dat de rechtbank ook zal beoordelen of het Forumbestuur én de leden – dus ook Floor Drost – naar de regels van redelijkheid en billijkheid hebben gehandeld.

De uitspraak is woensdagmiddag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden