Nieuws

FvD-leider Eerste Kamer wil geen medisch advies van Baudet: ‘Ik ben gevaccineerd’

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer, Paul Frentrop, is gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zei hij dinsdag in een debat in de senaat. Saillant is dat hij daarmee ingaat tegen het advies van partijleider Thierry Baudet om af te zien van vaccinatie.

Tobias den Hartog
Paul Frentrop van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Beeld ANP
Paul Frentrop van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer.Beeld ANP

Volgens Frentrop moeten mensen niet luisteren naar ‘medische adviezen van welke partijleider dan ook’. “Ik ben gevaccineerd. Ik vind het verstandig dat te doen, mede gezien mijn gewicht,” antwoordde hij op vragen van Eerste Kamerlid en ex-FvD’er Henk Otten.

Baudet noemde vaccins eerder ‘levensgevaarlijk’ en roept zijn achterban bij voortduring op deze niet te nemen. De FvD-leider noemde de bijwerkingen ‘heftig’, sprak van ‘experimentele gentherapie’, waarvan de ‘termijn-effecten op het immuunsysteem volstrekt onbekend’ zijn. Onlangs twitterde hij: ‘WHATEVER YOU DO: DON’T TAKE THE “VACCINE”!’

Weigerplicht?

Op de website van Forum suggereerde Baudet zelfs dat het misschien wel een ‘plicht’ van burgers is om de vaccinatie te weigeren. ‘Juist om deze absurde tweedeling die dreigt te ontstaan te voorkómen, deze absurde controlemaatschappij te blokkeren?’, aldus Baudet in een opiniestuk. Ook schreef hij dat vaccinaties ‘lockdowns legitimeren’, en een ‘QR-maatschappij faciliteert’.

Baudet laat via een woordvoerder de volgende reactie optekenen. “Het was Paul Frentrops persoonlijke keuze om zich te laten vaccineren. Die vrijheid heeft iedereen en zoals bekend is FVD een voorstander van maximale vrijheid om te beschikken over het eigen lichaam. Maar inderdaad: wij verschillen van mening over de baten en risico’s van de coronavaccins. Ondertussen zijn we het er beide wel volledig over eens dat een vaccinatieplicht, en het voortduren van vrijheidsbeperkende maatregelen, onacceptabel zijn.”

Recent nog onderstreepte Baudet zijn weerzin tegen vaccins toen op sociale media de grap rondging dat hij zelf was gevaccineerd. Met de hashtag #Thierryisgevaccineerd werd een ludieke actie op touw gezet in reactie op de onbewezen claims die complotdenkers verspreiden via Twitter, soms met hulp van Baudet. De FvD-leider beet fel van zich af door te zeggen dat de claim ‘totaal belachelijk’ was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden