Fusie UvA en HvA zorgt voor nieuwe crisis

De samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) veroorzaakt een nieuwe crisisstemming in de onderwijsorganisatie.

Bas Soetenhorst
Het Maagdenhuis. Beeld anp
Het Maagdenhuis.Beeld anp

Interne onenigheid over die samenwerking speelt een grote rol bij de onverwachte aftocht van Hans Amman, de vicevoorzitter van het college van bestuur. Deze week lekte via NRC Handelsblad zijn vertrek uit.

De fusie in 2003 tussen beide onderwijsinstellingen is altijd omstreden gebleven. In 2013 gingen er in de ondernemingsraad van de UvA stemmen op de zaak helemaal terug te draaien. Datzelfde jaar stelde het college van bestuur in een evaluatie dat op een aantal losse successen na de beoogde intensieve samenwerking op onderwijsterrein niet van de grond is gekomen.

Ook de doorstroming van studenten over en weer liet te wensen over. Wat resteert is een forse kostenbesparing op facilitair terrein. Efficiënt, dat zeker, maar ver verwijderd van de doelen die ooit werden geformuleerd.

Grote moloch
Voor inmiddels oud-voorzitter van het college van bestuur Louise Gunning was het glas destijds half vol. "Niet álle doelen zijn nu al behaald. Maar de samenwerking is, alles bij elkaar, geslaagd. Het onderwijs is verbeterd," zei ze tegen deze krant.

Dat er toch iets knaagde, bleek na het aftreden van Gunning. Met name vicevoorzitter Amman bleek kritisch. Is de UvA-HvA niet een te grote moloch? Leidt een opsplitsing in twee colleges van bestuur niet tot betere bestuurbaarheid?

De raden van toezicht van UvA en HvA en de resterende collegeleden spraken af dat na de komst van Gunnings opvolger een nieuwe evaluatie van de samenwerking zou volgen. Amman gaat dat niet snel genoeg, bleek deze week toen de naam van Gunnings beoogde opvolgster (hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam) op straat belandde.

Discussie
Amman ziet in de ophanden zijnde benoeming het ideale moment voor een structuurwijziging, waarbij UvA en HvA elk weer een eigen college zouden moeten krijgen. De raden van toezicht gaat dat te snel. Volgens Folia, het huisblad van UvA en HvA, is Atzo Nicolaï, voorzitter van beide toezichtsraden en oud-VVD-staatssecretaris, tegenstander van opsplitsing.
Amman blijft nog even aan in afwachting van een opvolger.

Ondertussen zwelt het gemor aan over Nicolaï. Inspraakorganen die al langer de samenwerking tussen UvA en HvA ter discussie stellen, eisten eerder deze week tekst en uitleg van Nicolaï. Er volgde spoedoverleg en de toezegging dat de medezeggenschapsclubs snel worden bijgepraat over de perikelen. Menno Oldenhof, voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad, wil op korte termijn discussie over de samenwerking tussen UvA en HvA.

Louise Gunning. Beeld anp
Louise Gunning.Beeld anp

Vastgoedschulden
Er gloorde juist enige rust voor de top van de UvA, nadat de onderwijsinspectie begin dit jaar had geconcludeerd dat er geen acute financiële problemen zijn te verwachten.

Vorig voorjaar besloot de inspectie de financiële positie van de UvA scherper in de gaten te houden vanwege hoge vastgoedschulden. De inspectie stelde in januari vast dat inmiddels een aantal bezuinigingsmaatregelen is genomen en dat de eerder voorziene rode cijfers over 2014 en 2015 veel minder ernstig zijn dan was voorzien.

Wel houdt de inspectie de vinger aan de pols, want de 'financiële continuïteit' moet beter worden gewaarborgd. De bevindingen werden met tevredenheid begroet door de bestuurders in het Maagdenhuis.

Voor verwijten over doorgeslagen vastgoedspeculatie, die vorig jaar wel te horen waren tijdens de Maagdenhuisbezetting, lijkt op basis van de bevindingen van de inspectie geen grond. Een welkom geluid voor het geplaagde bestuur, dat voorzitter Louise Gunning onder druk van de protesten zag vertrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden