Fusie uitkeringsinstanties UWV en SVB van de baan

Een fusie tussen uitkeringsinstanties UWV (onder andere WW en WAO) en Sociale Verzekeringsbank (onder andere AOW en kinderbijslag) is van de baan.

Politieke partijen zijn blij met de stap van Asscher om van onderzoek af te zien. Beeld anp
Politieke partijen zijn blij met de stap van Asscher om van onderzoek af te zien.Beeld anp

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) laat een mogelijke fusie niet onderzoeken, deelde hij woensdag mee aan de Tweede Kamer. De regering had eerder een onderzoek toegezegd. Asscher vindt dat de instanties zich nu moeten richten "op de menselijke maat en mensen aan het werk krijgen, en niet op een megalomane fusie".

Onder meer de PvdA is blij met de stap van Asscher om van onderzoek af te zien. "Goed zo. Gaan we niet doen. Aan 't werk," twitterde Kamerlid Roos Vermeij. Linda Voortman (GroenLinks) wijst erop dat beide organisaties een turbulent jaar achter de rug hebben. Er is nu rust nodig en zeker geen fusie: "Daarmee creëer je alleen maar een groot moloch waar iedereen in verdwaald."

Een onderzoeksbureau had eerder al gemeld dat de taakverdeling tussen de twee instanties helder zou zijn en plaatste vraagtekens bij een fusie. Beide organisaties kampen met problemen. Zo is er bij UWV een werkachterstand bij het opnieuw beoordelen van arbeidsongeschikten. Bij de Sociale Verzekeringsbank gaat het niet soepel met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten voor zorg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden