'Fusie tussen UvA en HvA historische vergissing'

De fusie tussen de HvA en de UvA is een historische vergissing, zegt Peter van Gorsel. De oud-domeinvoorzitter van de mediaopleidingen meent dat de twee onderwijsorganisaties hun authenticiteit compleet verloren zijn door samen te gaan. 'Het zijn twee totaal verschillende organisaties met heel andere culturen. Door de fusie blijft er in beide gevallen een grijs product over zonder karakteristiek.'

Jeannine Julen
null Beeld ANP
Beeld ANP

In het radioprogramma Folia Maakt Kennis oppert Van Gorsel dat er bij de fusie te weinig rekening is gehouden met de verschillen tussen beide onderwijsorganisaties. 'Studenten die een hbo-opleiding gaan volgen, hebben een heel ander verwachtingspatroon dan studenten die een academische opleiding starten.' Het probleem dat momenteel veroorzaakt wordt, is dat de hogeschool meer op een academie gaat lijken en de universiteit meer op een school, meent de oud-domeinvoorzitter.

Dat het samengaan van de HvA en de UvA een historische fout is geweest, vindt ook mede-initiatiefnemer van de fusie Simon Korteweg. Van Gorsel zegt met de oud-bestuursvoorzitter van de HvA in gesprek te zijn geweest over de misstanden binnen het hoger onderwijs in Amsterdam. Korteweg zou ook niet te spreken zijn over de huidige gang van zaken.

Opknippen
De organisatorische banden tussen de UvA en de HvA zouden, behalve op bestuurlijk vlak, moeten worden doorgeknipt. Dat zou volgens Van Gorsel de kwaliteit van het onderwijs ten goede komen. Andere fusies, met bijvoorbeeld de Vrije Universiteit, moeten eveneens achterwege worden gelaten. 'De student moet een keus hebben. Het moet niet één grote bak met narigheid worden.' Wel juicht Van Gorsel kennisuitwisseling tussen de Amsterdamse onderwijsorganisaties toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden