Fusie tussen Amsterdamse woningcorporaties stuit op breed verzet Tweede Kamer

De voorgenomen fusie tussen de Amsterdamse woningcorporaties Woonzorg Nederland en Habion stuit op breed verzet van de fracties in de Tweede Kamer. Alleen de VVD wilde zich niet uitspreken, zolang er nog geen visie van de corporaties bekend is.

Ton Damen
Minister Blok Beeld ANP
Minister BlokBeeld ANP

Dit bleek gisteren tijdens een debat tussen Kamerleden en minister Blok (Wonen). Eerder had de Kamer de ophanden zijnde fusie tussen Woonzorg en Habion 'voorlopig geblokkeerd'. Blok had toegezegd dat tot het debat van gisteren geen onomkeerbare stappen gezet mochten worden.

Gisteren bepaalde de Kamer dat van het versneld doordrukken van de fusie, nog voor de nieuwe herziene Woningwet met de bijbehorende 'novelle' per 1 juli van kracht wordt, geen sprake kan zijn. Volgens de nieuwe wet moeten aanstaande fusies tussen woningcorporaties eerst uitgebreid getoetst worden aan de toezichthouder, de inspectie van de leefomgeving (ILT). Die moet tot de conclusie komen dat fusie ook werkelijk tot betere prestaties leiden.

Jacques Monasch, PvdA-Kamerlid, zei dat de argumenten van Woonzorg om te fuseren hem niet overtuigen. 'Megalomane bestuurders; bestuurders die bezig zijn met grootschalige fusies, lijken meer geïnteresseerd in managementprocessen dan om de ouderen die ze moeten huisvesten.'

'En, daar zijn ze weer, de krantenkoppen die getuigen van fusiedrift, van kopen die rollen, van het doordrukken van plannen zonder overleg, laat staan van instemming van huurders, ondernemingsraden of gemeenten.'

Meerwaarde
Monasch wees er op dat Het Parool onthulde dat de fusie-intentie van Woonzorg en Habion in augustus vorig jaar was getekend, maar tegengehouden door de ondernemingsraad. Pas sinds februari praat de ondernemingsraad weer met de directie. Zonder de publicatie zou de Tweede Kamer nog altijd niet hebben geweten van het heimelijke fusievoornemen. Volgens Monasch ligt het eerder voor de hand om niet alleen de fusie te blokkeren, maar ook de bestaande wooncomplexen die bij Woonzorg horen van de koepel los te koppelen. De meerwaarde van de koepel met ruim 55.000 woningen is volgens Monasch nihil.

Sadet Karabulut (SP) zei ook dat dit soort fusies echt niet meer kunnen. Ze diende gisteren samen met Monasch een motie in die de fusie tussen Woonzorg en Habion helemaal verbiedt. 'Dit leidt alleen maar tot giga hoge salarissen.' Er tekende zich een Kamermeerderheid voor deze motie af, maar de stemming is pas dinsdag.

Verbijsterd
Ook Roland van Vliet (PVV), voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, stelde verbijsterd te zijn van de fusieplannen van Woonzorg. Hij begreep niet waarom bestuurders, na de discussies en de conclusies van de enquête gehoord te hebben, nog steeds werken aan grootschalige corporaties. Hij vond dat de Kamerleden niet mogen wegkijken als corporaties dit soort stappen voorbereiden.

Minister Blok zei alle argumenten nog bij zijn standpunt te betrekken. Ook de zienswijzen van gemeenten spelen een belangrijkerol. Hij noemde als voorbeeld de kritische houding van Amsterdam jegens de fusie 'in een interview', die nog in een zienswijze wordt vastgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden