Fusie supers Dirk en DekaMarkt

AMSTERDAM - De supermarktbedrijven Dirk van den Broek en DekaMarkt willen op 1 januari fuseren. De 187 winkels van de twee ketens blijven onder hun huidige naam opereren.

De twee bedrijven hebben hun fusieplannen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) neergelegd, zo maakten ze gisteren bekend. Dirk van den Broek en DekaMarkt willen begin volgend jaar opgaan in de nieuwe holding Detailresult Groep.

Dirk van den Broek exploiteert naast de gelijknamige supermarkt ook de winkelketens Bas van der Heijden en Digros. De fusie is nodig om overeind te blijven in de moordende concurrentie in de supermarktbranche.

Andere familiebedrijven kunnen zich in de toekomst bij Detailresult aansluiten. ''We gaan van familiebedrijf naar bedrijf voor families,'' aldus de persverklaring.

De directeuren van de twee familiebedrijven, Jan Kat van DekaMarkt en Henk van den Broek van Dirk van den Broek, zullen de scepter bij het nieuwe bedrijf zwaaien.

De familie Kat richtte DekaMarkt op in 1949 en heeft de zijn keten sinds die tijd uitgebreid tot de ongeveer 85 DekaMarktwinkels van nu.

De familie Van den Broek begon in 1948 met een zelfbedieningszaak aan het Amsterdamse Mercatorplein. Inmiddels heeft het familiebedrijf bijna honderd supermarkten, maar ook een drogisterij-, slijterij- en is het eigenaar van reiswinkelketen D-reizen.

Het samenvoegen van de supermarktbedrijven is de laatste stap in een al jaren intensieve samenwerking die in 2001 werd ingezet. In 2005 is een begin gemaakt met de integratie van personeelszaken en de ict- en administratieafdeling van beide familiebedrijven.

Op dit moment is Albert Heijn marktleider in Nederland met een marktaandeel van ongeveer dertig procent. Als wordt gekeken naar inkoopmacht, komt Albert Heijn op een tweede plaats, achter inkooporganisatie Superunie, waarbij supermarkten als Jumbo, Deen, Hoogvliet en Vomar en sinds juli ook Dirk en Dekamarkt zijn aangesloten. Gezamenlijk zijn zij goed voor ongeveer 34 procent marktaandeel.

In de regio Amsterdam staan veertien vestigingen van Dirk van den Broek. DekaMarkt heeft in de Amsterdam drie winkels en daarnaast enkele tientallen in de rest van Noord-Holland. (HET PAROOL)

Dirk gaat samen met de Dekamarkt. Foto ANP Beeld
Dirk gaat samen met de Dekamarkt. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden