Fusie stadsdelen zonder fricties

De halvering van de stadsdelen voltrekt zich vooral in het westen van Amsterdam. Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld vormen vanaf 1 mei 2010 Nieuw West. Foto ANP Beeld
De halvering van de stadsdelen voltrekt zich vooral in het westen van Amsterdam. Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld vormen vanaf 1 mei 2010 Nieuw West. Foto ANP

AMSTERDAM - Stadsdeelbestuurders zijn niet zenuwachtig over de komende fusies. Nog niet, in ieder geval. Eerdere fusies, met name die van Buitenveldert en de Rivierenbuurt, leidden tot grote spanningen tussen bestuurders en ambtenarenapparaten.

Een rondgang langs betrokkenen wijst uit dat daar nu geen sprake van is. Maar, erkent men, als duidelijk wordt welke afdelingen verdwijnen en wie moet vertrekken, kan het gedaan zijn met de prettige samenwerking. De afgelopen dagen spraken de betrokken stadsdeelvoorzitters op de hei af het niet zover te laten komen.

Woensdag krijgen deelraadsleden op een bijeenkomst in de Westergasfabriek te horen hoe het fusieproces zijn beslag moet krijgen. De halvering van de stadsdelen voltrekt zich vooral in het westen van Amsterdam. Slotervaart, Osdorp en Geuzenveld vormen vanaf 1 mei 2010 Nieuw West. De Baarsjes, Bos en Lommer, Oud-West en Westerpark gaan samen onder de noemer West. In het zuiden gaan Oud-Zuid en Zuideramstel samen, in het oosten Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg.

Alle vier nieuwe stadsdelen krijgen een 'kwartiermaker', een hoge ambtenaar die - aangestuurd vanuit de Stopera én de stadsdelen - een plan moet maken voor de reorganisaties. Bij de operatie zijn in totaal 3600 ambtenaren betrokken.

Voor de meesten verandert het werk niet echt in de nieuwe constellatie. Maar bij het hogere en middenkader zullen posities overbodig worden. Het streven is gedwongen onstslagen te vermijden, maar er zijn geen garanties. Met de vakbonden zal een sociaal plan worden opgesteld.

''Ik merk een toenemende nervositeit onder wat lagere ambtenaren,'' zegt Paulus de Wilt, bestuurder in Slotervaart. ''Terwijl daar juist het minste risico is. Een afdeling van drie man wordt samengevoegd tot een afdeling van acht of negen man, met één leidinggevende. Je hebt niet drie stadsdeelsecretarissen nodig, om maar wat te noemen.

Hoe hoger in de organisatie, hoe groter het risico.'' De kwartiermaker moet lastige en gevoelige knopen doorhakken. Niet alleen over het personeelsbestand. Ook de kwestie van de lokatie van het nieuwe stadsdeelkantoor is precair.

Toch lijkt dat in Oost al geen kwestie meer. Fatima Elatik, stadsdeelvoorzitter van Zeeburg, vindt het prima als gekozen wordt voor het huidige gebouw van Oost-Watergraafsmeer.

Fouad Sidali, bestuurder in Bos en Lommer, houdt er rekening mee dat de fusie op 1 mei volgend jaar nog niet is voltooid. ''Op papier lijkt het allemaal soepel te gaan. Maar de komende maanden zul je zien dat het misschien niet binnen het tijdschema gaat lukken. Het zal een moeilijk proces zijn om te bepalen welke mensen je overhoudt. Het mag niet ten koste van de dienstverlening aan de burger gaan.'' Het stadsdeelkantoor van Oud- West wordt op 1 mei gesloten. De ambtenaren worden over de drie andere kantoren verdeeld. Een nieuw kantoor voor alle duizend ambtenaren is er pas over tien jaar, voorspelt Bouwe Olij, stadsdeelvoorzitter in Oud-West.

Hij was hardnekkig tegenstander van de fusie. Nu die eenmaal is afgesproken, 'is de knop om'. ''We maken er een topclub van. Het loopt als een speer, de sfeer is goed. Er zijn geen trucs en geen lijken in de kast.'' Dan vertrekt hij met twee collega's naar een overleg 'op de hei'. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden