Fusie ontwerp-kantoor Eden

AMSTERDAM - Het Amsterdamse ontwerpbureau Eden gaat fuseren met Spiekermann Partners uit Berlijn. De samensmelting moet de aanzet zijn voor nog meer internationale expansie.De meeste Nederlanders komen binnenkort met een ontwerp van Eden in aanraking bij het invullen van de belastingformulieren. Eden Design & Communication, gevestigd aan de Nieuwe Prinsengracht in Amsterdam, ontwerpt deze formulieren al jaren. Ook de financiële bijsluiter is van het Amsterdamse bureau, dat tevens merkstijlen en jaarverslagen ontwikkelt voor bedrijven en overheidsinstanties.

Eden werkt voor veel internationale bedrijven en die willen zakendoen met een bureau dat zelf ook over de grens kijkt, zegt Willem Woudenberg, een van de partners van Eden. Daarom gaat het ontwerpbureau samen met de Duitse branchegenoot Spiekermann Partner, opgericht door Erik Spiekermann.

''Hij is een fenomeen in de Duitse ontwerpwereld, met veel internationale contacten'' aldus Woudenberg. Spiekermann is medeoprichter van Meta Design, dat later fuseerde met het Amsterdamse internetbedrijf Lost Boys.

Eden en Spiekermann Partners zullen samen een bedrijf vormen met een omzet van meer dan tien miljoen euro en ruim honderd mensen in dienst. Eden levert de grootste bedrage. Het Amsterdamse bureau heeft tachtig werknemers en neemt driekwart van de gezamenlijke omzet voor zijn rekening.

Volgens Woudenberg is de samensmelting een aanzet tot verdere internationale expansie. ''Nu komt 35 procent van onze omzet al uit internationale opdrachten. Na de fusie zijn we actief in West-Europa en Scandinavië. Daarna gaan we verder, onder meer richting Amerika en waarschijnlijk India.''

Het fusiebedrijf zal nieuwe landen betreden via samenwerkingen met lokale bureaus. ''We gaan niet zelf in elk land een kantoor openen,'' aldus Woudenberg. In Amerika is al een partij gestrikt: Kleimann Communication uit Washington DC, die veel opdrachten doet voor de overheid.

De fusie gaat in op 1 januari 2009. Het fusiebedrijf krijgt twee hoofdkantoren, in Amsterdam en Berlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden