Fusie OLVG en Sint Lucas Andreas akkoord

Verloofd waren ze al, maar na akkoord van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaan het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis definitief samen verder. Vanaf 1 maart is de bestuurlijke fusie een feit.

Exterieur van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam.Beeld ANP

De locaties blijven gewoon bestaan, er vallen geen ontslagen, ook de namen blijven ongewijzigd en in beide ziekenhuizen kun je nog altijd terecht voor basiszorg, verloskunde, de 24 uurs spoedeisende hulp en intensive care. Wél zullen in de complexe zorg verschuivingen komen. 'Maar dan heb je het over misschien tien, twintig procent van het totaal,' zegt Hans van der Schoot, nu nog de bestuursvoorzitter van het Sint Lucas Andreas, maar vanaf 1 maart de voorzitter van de raad van bestuur van beide ziekenhuizen. Peter van der Meer, nu nog lid van de raad van bestuur van het OLVG, wordt vicevoorzitter.

De vraag is - als het maar om zo'n beperkt percentage gaat - waarom er dan toch gefuseerd moet worden. Reden volgens de bestuurders: het hooghouden van de kwaliteit van de zorg. Bovendien komen de kleinere algemene ziekenhuizen - deze twee hebben circa 550 bedden - onder druk te staan door de steeds strengere eisen waaraan ze moeten voldoen.

Ziekenhuizen moeten constant kwaliteit leveren, overdag en 's nachts, zegt Van der Schoot. 'Neem vaatchirurgie. Als je wilt voorkomen dat iemand 's nachts wordt geopereerd door een algemeen chirurg, dan heb je minstens vier vaatchirurgen nodig, schrijft de beroepsvereniging voor. Wij hadden er twee, het OLVG ook. Los van het feit dat twee keer vier vaatchirurgen niet te betalen is, hebben ze ook niet genoeg te doen om het vak goed bij te houden.'

Lees meer in Het Parool vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden