Fusie Achmea en Agis

ZEIST - Zorgverzekeraar Achmea en branchegenoot Agis Zorgverzekeringen bundelen de krachten. Hierdoor ontstaat de grootste zorgverzekeraar van Nederland, met 4,7 miljoen verzekerden. Dat maakten beide ondernemingen donderdag bekend. De twee bedrijven willen de fusie voor het eind van dit jaar afronden.Agis, dat 1,2 miljoen verzekerden heeft, wordt een zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen Achmea. Zowel het merk als de organisatie blijft bestaan. ''Het onderbrengen van Agis in de Achmea Groep heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid'', zei een woordvoerder van Agis. Bij Agis werken 1500 mensen, bij Achmea 3200.

Achmea had vooral belangstelling voor de zorg aan specifieke doelgroepen die Agis biedt, zoals ouderen en allochtonen. Ook het zorgbeleid in grote steden als Amsterdam en Utrecht trok de aandacht van Achmea, aldus Agis.

Bedoeling is dat Agis deze activiteiten onder de paraplu van Achmea verder verbetert. ''We doen er nog een schepje bovenop'', aldus de zegsman van Agis. Hiervoor stelt Achmea in de komende vijf jaar 200 miljoen euro beschikbaar aan Agis.

Voor de activiteiten van Agis betaalt Eureko, het moederbedrijf van Achmea, circa 400 miljoen euro in aandelen aan de Vereniging Achmea, die vervolgens samengaat met de Vereniging Agis. Dat bedrag kan nog veranderen, omdat de waarde van Agis opnieuw wordt bekeken als de transactie wordt afgerond.

Gevolgen voor de premies heeft de fusie op korte termijn niet, zegt zowel Agis als Achmea. ''De premies zullen hierdoor niet omhoog gaan'', aldus de woordvoerder van Agis. Achmea ziet in de toekomst schaalvoordelen van gezamenlijke investeringen. Beide partijen denken door het investeren in de kwaliteit van de zorg een bijdrage te kunnen leveren aan lagere kosten.

De vakbonden vrezen dat de consolidatieslag bij de ziektekostenverzekeraars steeds grotere gevolgen heeft voor de werknemers. ''We hebben bij de invoering van het nieuwe zorgstelstel aangegeven dat dit veel banen kan gaan kosten. Sinds de invoering zijn er door fusies al meer dan 5000 banen komen te vervallen in de sector'', aldus bestuurder Gerwin van der Lei van vakbond De Unie. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden