Plus

Funk, soul, strijkers en blazers: 'nieuwe' Di-rect in Afas Live

Di-rect zoekt altijd naar een nieuwe sound, al heeft het publiek daar soms moeite mee. 'Als je in Nederland in een hokje zit, is het lastig daar uit te komen.'

Het huidige Di-rect: Jamie Westland, Frans 'Spike' van Zoest, Marcel Veenendaal, Paul Jan Bakker en Bas van Wageningen.Beeld Setvexy

Rolling With The Punches heet het nieuwe, tiende album van Di-rect. De Engelse uitdrukking heeft zijn oorsprong in de bokssport en betekent zoiets als mee­bewegen met de klappen van je tegenstander, zodat die minder hard aankomen.

Di-rect lijkt geen groep die in zijn achttienjarige bestaan erg harde klappen te verduren heeft gehad. Ze zijn toch een van de succesvolste bands van Nederland?

In een gesprek met de vijf leden van de band komen toch wel wat pijnpunten boven. Ooit waren ze een soort boyband met gitaren, tegenwoordig een serieuze rockgroep.

Gitarist Frans van Zoest, beter bekend als Spike, vertelt dat hun publiek het soms moeilijk had met de muzikale ontwikkelingen die de groep doormaakte. "Als je in Nederland in een hokje zit, is het lastig daar uit te komen. Deze plaat heeft meer soul- en funkinvloeden. Niet iedereen kan dat waarderen."

Een echt grote klap die de groep moest incasseren was in 2009 het vertrek van zanger Tim Akkerman. Van Zoest noemde de keuze van Akkerman destijds in deze krant 'flink klote', drummer Jamie Westland hield het op 'fucking kut'.

De zoektocht naar een opvolger was te volgen in het BNN-programma Wie is Di-rect? Na een afvalrace werd Marcel Veenendaal tot nieuwe zanger gekozen. Toetsenist Vince van Reeken, die tegelijkertijd tot de band toetrad, is er sinds vorig jaar niet meer bij.

Kritisch
Het vergt nogal wat om de onderlinge verhoudingen binnen een band goed te houden. De leden van Di-rect vergelijken het met het onderhouden van een liefdesrelatie: je moet constant blijven investeren en ook kritisch blijven, op jezelf en op elkaar.

Wrok tegen de vertrokken leden is er niet. Bassist Bas van Wageningen: "We zijn gewoon eerlijk geweest tegen Vince. We hebben uitgesproken dat we elkaar niet verrijkten, maar eerder in de weg zaten."

De veranderde samenstelling van de band heeft invloed op de muziek. Rolling With The Punches is meer dan eerdere albums gebouwd om de muzikale smaak van Marcel Veenendaal, die lang 'die nieuwe' binnen Di-rect was, maar inmiddels van alle kanten is geaccepteerd.

De soul- en funkinvloeden op het nieuwe album komen vooral bij hem vandaan. Nieuw groepslid gitarist Paul Jan Bakker zegt: "Voorheen zong Marcel wat de groep hem vroeg. Dit keer heeft hij zijn stempel op het album gedrukt."

Nieuw is bijvoorbeeld dat bijna alle nummers blazers bevatten, de helft ook nog eens strijkers. Het biedt de band nieuwe mogelijkheden. Van Wageningen: "Hiermee kun je een idee dat je in je hoofd hebt luxer laten klinken. Een ballad kun je laten voelen als een warm bad."

Van puistjes naar baarden
Door de jaren heen heeft Di-rect op alle grote festivals gestaan en alle concerthallen van Nederland van binnen gezien. Ze staan minimaal tachtig keer per jaar op een podium. De telkens veranderende groepsdynamiek en de muzikale koerswijzigingen houden het spannend.

Van Wageningen: "Soms zijn we ergens voor de tiende keer. De enige gemene deler met de vorige show is meestal de energie. Voor de rest kan de hele gig 180 graden anders zijn dan de laatste keer dat we er stonden. Op die manier blijft spelen leuk."

Welke muzikale paden Di-rect in de toekomst zal bewandelen, ligt volkomen open. Veenendaal: "Dat is net als hoe je het leven neemt. Het gaat erom wat je in het moment boeiend vindt. Ik denk niet dat we snel in herhalingen zullen vallen."

Bij wijze van uitdaging kiest Di-rect bij dit album niet voor een standaard releaseshow, maar voor een groot optreden in Afas Live op 3 november. Dit moet de apotheose van het afgelopen jaar worden waarin alles samenkomt: de strijkers, de blazers, de nieuwe plaat en een video- en lichtshow.

Marcel Veenendaal vat achttien jaar Di-rect zo samen: "We ontwikkelden ons van jongetjes met puistjes tot mannen met baarden." Onveranderd blijft hun zelfvertrouwen.

Van Zoest: "Deze muziek wordt niet meer gemaakt in Nederland. Misschien wel niet wereldwijd. Gewoon fucking goed. Ik zou onze plaat zelf blind kopen."

Di-rect: Rolling With The Punches (8ball music). De groep treedt 3 november op in Afas Live.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden